Bardzo długo nie piekłam ciast, ostatnio nie wychodziły mi tak jak chciałam dlatego na jakiś czas przestałam. Jednak znalazłam na stronie puszka.pl przepis na zeberkę i postanowiłam je zrobić 🙂

Składniki:

– 1,5 szklanki mąki pszennej,
– 3/5 szklanki cukru brązowego nierafinowanego lub białego,
– szczypta soli morskiej lub zwykłej,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1/2 szklanki oleju,
– 1 łyżeczka octu jabłkowego,
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
– 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam owsianego),
– 1,5 łyżki kakao.

Wykonanie:

Wymieszać suche składniki w misce (oprócz kakao), dodać mokre, wymieszać łyżką. Połowę ciasta przelać do drugiej miski, dodać do niej kakao, dobrze wymieszać. Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Po środku tortownicy wylać kilka łyżek ciasta jasnego, na jego środek wylać kilka łyżek ciasta ciemnego i tak do wykończenia ciasta. W miarę wlewania będzie się ono rozlewało aż wypełni całą tortownicę i podniesie się do góry.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy (ja ustawiłam grzałkę górną i dolną bez termoobiegu) ok 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.

Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia (można wyjąć z tortownicy) na kratce, można polać go na wierzchu polewą czekoladową.

 Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *