Makaron penne z pesto z musztardowca

Wysiałam w tym roku trochę musztardowca odmiany Red Giant. Jest to roślina jak sama nazwa mówi o musztardowym dosyć ostrym smaku (moja jest nawet trochę bardziej ostra). Ma duże liście bardzo ładnie zabarwiono (następnym razem zrobię zdjęcie rośliny w całości).

Ponieważ moja odmiana ma bardzo zdecydowany ostry smak nie bardzo wiedziałam jak ją wykorzystać oprócz dodawania do sałatek. Wpadłam na pomysł zrobienia czegoś podobnego do pesto.

Składniki:

– makaron razowy penne,
– 4 – 5 dużych liści musztardowca,
– ponad 1/2 kubka słonecznika (może być uprażony),
– olej (ja użyłam słonecznikowego),
– 1 ząbek czosnku,
– sos sojowy lub sól, pieprz,
– 1 – 2 łyżki uprażonego słonecznika do posypania makaronu (może być pół na pół z pestkami dyni).

Wykonanie:

W czasie gotowania makaronu wrzucić do blendera liście musztardowca, słonecznika, wlać na oko olej, dodać czosnek, odrobinę sosu sojowego, zmiksować na gładką masę (gdy potrzeba dolać oleju), spróbować i przyprawić do smaku.
Wymieszać “pesto” z makaronem, posypać uprażonymi pestkami, można dodatkowo podać z pomidorem. Danie jest szybkie do przygotowania, syci i jest bardzo smaczne 🙂

Pesto z musztardowca ma oryginalny, dosyć ostry smak, będzie również idealnym dodatkiem do pomidora, grzanek, kanapek.

 

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *