Wysiałam w tym roku trochę musztardowca odmiany Red Giant. Jest to roślina jak sama nazwa mówi o musztardowym dosyć ostrym smaku (moja jest nawet trochę bardziej ostra). Ma duże liście bardzo ładnie zabarwiono (następnym razem zrobię zdjęcie rośliny w całości).
Ponieważ moja odmiana ma bardzo zdecydowany ostry smak nie bardzo wiedziałam jak ją wykorzystać oprócz dodawania do sałatek. Wpadłam na pomysł zrobienia czegoś podobnego do pesto.
Składniki:
– makaron razowy penne,
– 4 – 5 dużych liści musztardowca,
– ponad 1/2 kubka słonecznika (może być uprażony),
– olej (ja użyłam słonecznikowego),
– 1 ząbek czosnku,
– sos sojowy lub sól, pieprz,
– 1 – 2 łyżki uprażonego słonecznika do posypania makaronu (może być pół na pół z pestkami dyni).
Wykonanie:
W czasie gotowania makaronu wrzucić do blendera liście musztardowca, słonecznika, wlać na oko olej, dodać czosnek, odrobinę sosu sojowego, zmiksować na gładką masę (gdy potrzeba dolać oleju), spróbować i przyprawić do smaku.
Wymieszać “pesto” z makaronem, posypać uprażonymi pestkami, można dodatkowo podać z pomidorem. Danie jest szybkie do przygotowania, syci i jest bardzo smaczne 🙂
Pesto z musztardowca ma oryginalny, dosyć ostry smak, będzie również idealnym dodatkiem do pomidora, grzanek, kanapek.
Smacznego!!!