Deser ryżowy z musem truskawkowym

Zrobiłam dzisiaj pyszny, zdrowy i pożywny deser (bezglutenowy).

Składniki (2 porcje):

– ok 100 g płatków ryżowych,
– woda i/lub mleko sojowe (gotowałam płatki w wodzie z waniliowym mlekiem sojowym),
– 2 duże łyżki poppingu z amarantusa (można pominąć),
– 1 łyżka wiórków kokosowych,
– 4 daktyle,
– ew. 1 łyżka słodu (zamiennik miodu),
– ok 150-200 g truskawek,
– 1-2 łyżki cukru – najzdrowszy nieoczyszczony (np. buraczany).

Wykonanie:

Płatki gotujemy w wodzie z mlekiem sojowym (lub jak nam wygodnie na samym mleku lub wodzie) wg przepisu na opakowaniu, dodajemy od razu pokrojone w kawałki daktyle, wiórki i popping z amarantusa. Płatki gotują się dosyć szybko (ok. 5 minut), ale trzeba je mieszać. Gdy uzyskamy już pożądaną gęstość zdejmujemy z ognia i miksujem blenderem ręcznym (żyrafą), próbujemy, jeśli jest mało słodkie dosładzamy słodem. Odstawiamy żeby ostygło.
W międzyczasie miksujemy truskawki z cukrem na gładki mus.
Po ostygnięciu masy ryżowej układamy ją na przemian z musem w szklanych pucharkach i odstawiamy do lodówki żeby się schłodziło.
Pycha 🙂

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *