Składniki:
– 2 cukinie,
– sól, pieprz,
– panierka (np bułka tarta),
– olej.
Na salsę:
– 1 dojrzałe mango,
– 1 mały pomidor, lub 1/2 dużego,
– 1 mała cebula,
– 1/2 czerwonej papryki,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 młoda cebulka ze szczypiorkiem,
– 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
– ocet ryżowy lub winny do smaku,
– sól, pieprz, szczypta pieprzu kajeńskiego, szczypta kuminu.
Wykonanie:
Mango obrać, odkroić od pestki, miąższ drobno pokroić, paprykę, pomidora i cebulę również pokroić w drobną kostkę, szczypior drobno posiekać. Wymieszać warzywa razem w misce, dodać natkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić solą, pieprzem czarnym, kajeńskim i octem. Odstawić do lodówki.
W czasie gdy salsa się “przegryza” pokroić cukinię na plastry o grubości ok 1 cm, posolić, popieprzyć, obtoczyć w panierce dociskając ją dobrze do cukinii (bez obawy, bez jajka też się panierka trzyma 🙂 ), smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron aż cukinia będzie miękka a panierka przyrumieniona.
Gorącą cukinię podawać z salsą z mango.
Smacznego!!!