“Warzywa” do obiadu jemy różne, na zimno surówki, na ciepło np. marchewkę z groszkiem, warzywa na parze, warzywa smażone. Ostatnio chciałam do obiadu jakieś warzywo duszone, wybór miałam niewielki, ale sałata w lodówce była, dlatego pomyślałam czemu by nie duszona sałata lodowa?

Proste do zrobienia, a smakuje bardzo dobrze. Dodatkowo możesz ją zjeść nawet jeśli jesteś na diecie dr Dąbrowskiej ponieważ jest bez tłuszczu. niby nic takiego a jednak smaczne 🙂

Składniki:

  • 1 duża sałata lodowa,
  • mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ew. koperek,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Tak jak składniki, bardzo proste i szybkie. Najpierw umyj sałatę, obierz cebulę i czosnek. Sałatę pokrój w grube ok 3 cm plastry a później na kawałki mniej więcej kwadratowe. Cebulę pokrój w półplastry, czosnek w plasterki. Do garnka wlej trochę wody, wrzuć cebulę, duś ją do miękkości, dodaj czosnek i sałatę. Krótko duś mieszając co jakiś czas. Nie trzymaj jej za długo, żeby nie była całkowicie “zwiędnięta” ale trochę chrupiąca, niech to będzie al dente duszona sałata lodowa 😉 Przypraw ją do smaku sola i pieprzem, przed podaniem posyp posiekanym koperkiem. Podawaj do obiadu, z dodatkami jakie lubisz 🙂

duszona sałata lodowa

Smacznego!!!

Zapisz

Zapisz

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *