Brakuje Ci czasami czegoś słodkiego do herbaty czy kawy? Ja miałam ostatnio ten sam problem 😉 Na fanpagu, dostałam mnóstwo podpowiedzi co zrobić na szybko, jednak chęć na czekoladę wygrała i wyczarowałam na podstawie przepisu z bloga Fly nerd pyszne ciastka czekoladowe.
Są bardzo kruche, lekko słodkie i pyszne!
Składniki:
- 2 szklanki mąki – użyłam mąki z samopszy BioBabalscy (może tez być zwykła pszenna),
- 250 g miękkiej wegańskiej margaryny (ja użyłam Kasi),
- ok 3/4 szklanki cukru pudru,
- 5 łyżek kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- kilka kostek gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Margarynę do ciastek wyjmij wcześniej z lodówki, ale jej nie roztapiaj. W tym czasie zagnieć ciasto, możesz to zrobić rękoma lub przy pomocy robota z końcówką do wyrabiania ciasta, ewentualnie w malakserze z nożami S (wtedy jednak trzeba będzie ręką wymieszać), nie używaj do tego wysokoobrotowego blendera! Możesz postąpić jak w przypadku ciasta kruchego, czyli pokroić składniki nożem a później je zagnieść ręką.
Masa po wyrobieniu jest kleista i gęsta, ale nie dodawaj do niej więcej mąki!
Lep z ciasta nieduże kulki, spłaszczaj je w dłoni i układaj na blaszce (‘wyłożonej matą lub papierem do pieczenia) w dużych odstępach od siebie. Ja zrobiłam duże i ułożyłam je blisko, dlatego moje ciastka mają śmieszne kształty bo zaczęły się ze sobą łączyć. Nożem pokrój czekoladę w niedużą kostkę i ułóż je na ciastkach.
Piecz je ok 15 minut z termoobiegiem w 180 stopniach.
Z tej ilości spokojnie wyjdzie Ci ponad 20 ciastek (ja miałam 15 dużych).
Nie są to najzdrowsze ciastka, ale raz na jakiś czas można przecież zgrzeszyć 😉 Takie ekspresowe wegańskie ciastka czekoladowe na pewno bedą zdrowsze niż sklepowe.
Smacznego!!!
Fajne są! <3 Mam pytanie: a gdyby tak margarynę zastąpić olejem (kokosowym lub innym) to w jakiej ilości?
Majka, chyba musisz spróbować po prostu, może z połowy ilości na początku. Nie jestem pewna czy olej kokosowy da ten sam efekt, spróbuje kolejnym razem 🙂
Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź! 🙂
Nie ma za co 🙂
Super przepis ale niestety margaryna Kasia nie jest wegańska 🙁 kiedyś tez się na to nabrałam i kupiłam a zawiera preparat serwatkowy (mleko).
Magdaleno, od dłuższego czasu jest w sklepach Kasia z wegańskim składem 🙂
Fajne ciastka, ale dużo cukru w przepisie. Po za tym super 🙂
Wika, możesz zmniejszyć ilość 🙂
Laktozy nie zawiera, ale ma w skladzie witamine D jak każda inna margaryna. D3 pozyskuja z ryb, i ten rodzaj witaminy D dodaja do wszystkich masel roslinnych i margaryn. Nie wiem jak z tą Kasia bo napisali samo WITAMINA D.
Kilka osób się z nimi kontaktowało i napisali, że jest wegańska.