Ekspresowe wegańskie ciastka czekoladowe


wegańskie ciastka czekoladowe

Brakuje Ci czasami czegoś słodkiego do herbaty czy kawy? Ja miałam ostatnio ten sam problem 😉 Na fanpagu, dostałam mnóstwo podpowiedzi co zrobić na szybko, jednak chęć na czekoladę wygrała i wyczarowałam na podstawie przepisu z bloga  Fly nerd pyszne ciastka czekoladowe.

 

 

 

Są bardzo kruche, lekko słodkie i pyszne!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki – użyłam mąki z samopszy BioBabalscy (może tez być zwykła pszenna),
  • 250 g miękkiej wegańskiej margaryny (ja użyłam Kasi),
  • ok 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 5 łyżek kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • kilka kostek gorzkiej czekolady.

 

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Margarynę do ciastek wyjmij wcześniej z lodówki, ale jej nie roztapiaj. W tym czasie zagnieć ciasto, możesz to zrobić rękoma lub przy pomocy robota z końcówką do wyrabiania ciasta, ewentualnie w malakserze z nożami S (wtedy jednak trzeba będzie ręką wymieszać), nie używaj do tego wysokoobrotowego blendera! Możesz postąpić jak w przypadku ciasta kruchego, czyli pokroić składniki nożem a później je zagnieść ręką.

Masa po wyrobieniu jest kleista i gęsta, ale nie dodawaj do niej więcej mąki!

Lep z ciasta nieduże kulki, spłaszczaj je w dłoni i układaj na blaszce (‘wyłożonej matą lub papierem do pieczenia) w dużych odstępach od siebie. Ja zrobiłam duże i ułożyłam je blisko, dlatego moje ciastka mają śmieszne kształty bo zaczęły się ze sobą łączyć. Nożem pokrój czekoladę w niedużą kostkę i ułóż je na ciastkach.

Piecz je ok 15 minut z termoobiegiem w 180 stopniach.

Z tej ilości spokojnie wyjdzie Ci ponad 20 ciastek (ja miałam 15 dużych).

Nie są to najzdrowsze ciastka, ale raz na jakiś czas można przecież zgrzeszyć 😉 Takie ekspresowe wegańskie ciastka czekoladowe na pewno bedą zdrowsze niż sklepowe.

wegańskie ciastka czekoladowe
ekspresowe wegańskie ciastka czekoladowe

 

wegańskie ciastka czekoladowe
ekspresowe wegańskie ciastka czekoladowe

Smacznego!!!

Drukuj

Previous 4 z 10 warzyw przywracających zdrowie - kapusta głowa pusta?
Next Zamienniki nabiału

8 komentarzy

  1. Majka
    5 marca 2018
    Odpowiedz

    Fajne są! <3 Mam pytanie: a gdyby tak margarynę zastąpić olejem (kokosowym lub innym) to w jakiej ilości?

    • ZakręcOna
      5 marca 2018
      Odpowiedz

      Majka, chyba musisz spróbować po prostu, może z połowy ilości na początku. Nie jestem pewna czy olej kokosowy da ten sam efekt, spróbuje kolejnym razem 🙂

  2. Magda
    11 lipca 2018
    Odpowiedz

    Super przepis ale niestety margaryna Kasia nie jest wegańska 🙁 kiedyś tez się na to nabrałam i kupiłam a zawiera preparat serwatkowy (mleko).

    • ZakręcOna
      11 lipca 2018
      Odpowiedz

      Magdaleno, od dłuższego czasu jest w sklepach Kasia z wegańskim składem 🙂

  3. Wika
    9 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Fajne ciastka, ale dużo cukru w przepisie. Po za tym super 🙂

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *