Ekspresowe wegańskie ciastka czekoladowe

Brakuje Ci czasami czegoś słodkiego do herbaty czy kawy? Ja miałam ostatnio ten sam problem 😉 Na fanpagu, dostałam mnóstwo podpowiedzi co zrobić na szybko, jednak chęć na czekoladę wygrała i wyczarowałam na podstawie przepisu z bloga  Fly nerd pyszne ciastka czekoladowe.

 

 

 

Są bardzo kruche, lekko słodkie i pyszne!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki – użyłam mąki z samopszy BioBabalscy (może tez być zwykła pszenna),
  • 250 g miękkiej wegańskiej margaryny (ja użyłam Kasi),
  • ok 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 5 łyżek kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • kilka kostek gorzkiej czekolady.

 

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Margarynę do ciastek wyjmij wcześniej z lodówki, ale jej nie roztapiaj. W tym czasie zagnieć ciasto, możesz to zrobić rękoma lub przy pomocy robota z końcówką do wyrabiania ciasta, ewentualnie w malakserze z nożami S (wtedy jednak trzeba będzie ręką wymieszać), nie używaj do tego wysokoobrotowego blendera! Możesz postąpić jak w przypadku ciasta kruchego, czyli pokroić składniki nożem a później je zagnieść ręką.

Masa po wyrobieniu jest kleista i gęsta, ale nie dodawaj do niej więcej mąki!

Lep z ciasta nieduże kulki, spłaszczaj je w dłoni i układaj na blaszce (‘wyłożonej matą lub papierem do pieczenia) w dużych odstępach od siebie. Ja zrobiłam duże i ułożyłam je blisko, dlatego moje ciastka mają śmieszne kształty bo zaczęły się ze sobą łączyć. Nożem pokrój czekoladę w niedużą kostkę i ułóż je na ciastkach.

Piecz je ok 15 minut z termoobiegiem w 180 stopniach.

Z tej ilości spokojnie wyjdzie Ci ponad 20 ciastek (ja miałam 15 dużych).

Nie są to najzdrowsze ciastka, ale raz na jakiś czas można przecież zgrzeszyć 😉 Takie ekspresowe wegańskie ciastka czekoladowe na pewno bedą zdrowsze niż sklepowe.

wegańskie ciastka czekoladowe
ekspresowe wegańskie ciastka czekoladowe

 

wegańskie ciastka czekoladowe
ekspresowe wegańskie ciastka czekoladowe

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

10 komentarzy

  1. Fajne są! <3 Mam pytanie: a gdyby tak margarynę zastąpić olejem (kokosowym lub innym) to w jakiej ilości?

  2. Super przepis ale niestety margaryna Kasia nie jest wegańska 🙁 kiedyś tez się na to nabrałam i kupiłam a zawiera preparat serwatkowy (mleko).

  3. Laktozy nie zawiera, ale ma w skladzie witamine D jak każda inna margaryna. D3 pozyskuja z ryb, i ten rodzaj witaminy D dodaja do wszystkich masel roslinnych i margaryn. Nie wiem jak z tą Kasia bo napisali samo WITAMINA D.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *