4 z 10 warzyw przywracających zdrowie – kapusta głowa pusta?

 

 

Tym razem chciałam Ci przybliżyć kapustę 🙂 Jest warzywem równie kontrowersyjnym jak cebula czy burak. Znana jest każdemu, ale nie każdy wie o jej leczniczych właściwościach.

 

 

 

Kapusta jest bezcennym warzywem a byłaby idealnym gdyby była lżej strawna, czasami powodując u niektórych wzdęcia i gazy.

 

Najstarsza z legend opowiada, że główki kapusty powstały z łez Likurga, którego Bachus bóg wina i picia przywiązał do pnia winorośli, za to że mu po pijanemu “narozrabiał” w winnicy. Jak widzicie już wówczas wiązano pijaństwo z kapustą (sok z kiszonej kapusty świetnie leczy kaca – jak zostało dowiedzione przez naukowców niemieckich. Medycyna ludowa i “szlachecka” od wieków o tym wiedziała). Starożytni Rzymianie np przed ucztą pogryzali liście kapusty, a między posiłkami jedli dla lepszego trawienia kapustę gotowaną. Zreszta uważali ją za lek na wszystko.

Kapusta zawiera dużo Wit. C, niemal pełny komplet witamin z grupy B oraz E, K, P i wiele cennych soli mineralnych.

Dodatkowo czerwona kapusta zawiera selen, dosyć rzadki  pierwiastek bardzo ważny (jak wszystkie inne) dla naszego zdrowia.

Kapusta to nie tylko kapusta gotowana, ale również kapusta kiszona. Jej kiszenie w Polsce było prawdziwym obrzędem i w każdym domu musiała się znajdować beczka z kiszoną kapustą. Dzisiaj najcześciej kupuje się ją gotową, nie rzadko zaprawianą octem zamiast prawdziwie fermentowaną. Dlatego warto wrócić samu do kiszenia, tym bardziej, że jest proste.

 

Nawet James Cook w XVIII w żeglujący po morzach i oceanach miał na pokładzie zawsze beczki z kiszoną kapustą dzięki czemu załoga nie miała nigdy szkorbutu. Nie potrafiono wtedy powiedzieć dlaczego tak się działo, a jednak ludzie wiedzieli, że jej spożywanie zapobiegnie chorobie. Dzisiaj wiadomo, że działanie to zawdzięcza dużej zawartości witaminy C.

Medycyna ludowa wykorzystywała również liście kapusty na odmrożenia, stłuczenia, czyraki.
Sok z kiszonej kapusty wykorzystywano jak napój wzmacniający, regulujący procesy jelitowe, poprawiający apetyt i trawienie.
Zaś sok z kiszonej wykorzystywano do leczenia stanów zapalnych, na wzmocnienie i jako środek leczący robaki.

Całe liście kapusty były używane na nerwobóle twarzy, zębów, bóle reumatyczne, żylaki czy zapalenie tętnic. Okłady stosowano również na rany, ze względu na bakteriobójcze fitoncydy.

Kapustę można również używać jako naturalny środek kosmetyczny.

 

Blanszowane liście kapusty używane były jako okład na zmęczone oczy, pozostawiając okład na klikanaście minut.
Zimą można używać posiekanej kapusty kapusty (ze sprawdzonego źródła) jako maseczkę. Odświeży i ożywi przesuszoną przez mróz oraz zmniejszy powiększone pory.

Czyli będzie dobra w sam raz na pogodę która jest za oknem 😉

O kapuście na pewno nie można powiedzieć, że jest pusta, ponieważ to warzywo pełne cennych składników i pomagające przywracać zdrowie. A Ty, lubisz kapustę?

 

kapusta

Główkę kapusty możesz ukisić nawet tera, jeśli nie wiesz jak to zrobić, zobacz ten wpis:

Jak zrobić kapustę kiszoną? – czyli nadal sieję ferment…

Tutaj możesz poczytać o innych warzywach przywracających zdrowie:

o rzepie:

3 z 10 warzyw przywracających zdrowie

buraku:

2 z 10 warzyw przywracających zdrowie

cebuli:

1 z 10 produktów przywracających zdrowie

 

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *