Fasola z warzywami i chili

Fasola z warzywami i chili to pyszne jednogarnkowe danie, może być ostre lub łagodne 🙂 W zależności od preferencji.

Składników wydaje się być dużo, ale danie jest proste do zrobienia i co najważniejsze pyszne 🙂

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 łyżki oleju,
  • 2 nieduże cebule,
  • 2 małe czerwone papryki,
  • 1 lub 2 papryki chili,
  • 1 szklanka mrożonej kukurydzy lub 1 puszka,
  • 2 szklanki ugotowanej lub 2 puszki czarnej fasoli,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka mielonego kuminu,
  • 1 łyżka kolendry w ziarnach,
  • 200 ml jogurtu roślinnego (lub zmielone z odrobiną wody miękkie tofu – jedwabiste),
  • skórka z 1/2  limonki i sok z 1/2 limonki,
  • kilka gałązek świeżej kolendry,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól do smaku.

Wykonanie:

Warzywa obierz i umyj, marchewkę i cebulę pokrój w drobną kostkę, paprykę w grubą, czosnek w plastry. Paprykę chili pokrój na plasterki – jeśli chcesz by danie było łagodniejsze wytnij z niej gniazda nasienne.

Wlej olej do garnka, wrzuć cebulę, ostrą paprykę i za kilka chwil czosnek. Dodaj do garnka kumin i ziarna kolendry, smaż całość razem ciągle mieszając. Dodaj do garnka marchew, paprykę czerwoną i seler naciowy. Chwilę razem smaż ciągle mieszając. Wlej do garnka odrobinę wody (np z gotowania fasoli lub z puszki, jeśli nie masz użyj świeżej). Gotuj aż marchewka będzie miękka, pod koniec gotowania dodaj jogurt i dobrze wymieszaj. Zetrzyj do garnka skórkę z limonki, dodaj również sok oraz posiekaną świeżą kolendrę. Przypraw całość do smaku solą.

Podawaj na gorąco jak oddzielne danie lub z dodatkiem ryżu.

Fasola z warzywami i chili
Fasola z warzywami i chili
print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *