Fasola z warzywami i chili to pyszne jednogarnkowe danie, może być ostre lub łagodne 🙂 W zależności od preferencji.
Składników wydaje się być dużo, ale danie jest proste do zrobienia i co najważniejsze pyszne 🙂
Składniki (na 4 porcje):
- 4 łyżki oleju,
- 2 nieduże cebule,
- 2 małe czerwone papryki,
- 1 lub 2 papryki chili,
- 1 szklanka mrożonej kukurydzy lub 1 puszka,
- 2 szklanki ugotowanej lub 2 puszki czarnej fasoli,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 marchewka,
- 1 łyżka mielonego kuminu,
- 1 łyżka kolendry w ziarnach,
- 200 ml jogurtu roślinnego (lub zmielone z odrobiną wody miękkie tofu – jedwabiste),
- skórka z 1/2 limonki i sok z 1/2 limonki,
- kilka gałązek świeżej kolendry,
- 2 ząbki czosnku,
- sól do smaku.
Wykonanie:
Warzywa obierz i umyj, marchewkę i cebulę pokrój w drobną kostkę, paprykę w grubą, czosnek w plastry. Paprykę chili pokrój na plasterki – jeśli chcesz by danie było łagodniejsze wytnij z niej gniazda nasienne.
Wlej olej do garnka, wrzuć cebulę, ostrą paprykę i za kilka chwil czosnek. Dodaj do garnka kumin i ziarna kolendry, smaż całość razem ciągle mieszając. Dodaj do garnka marchew, paprykę czerwoną i seler naciowy. Chwilę razem smaż ciągle mieszając. Wlej do garnka odrobinę wody (np z gotowania fasoli lub z puszki, jeśli nie masz użyj świeżej). Gotuj aż marchewka będzie miękka, pod koniec gotowania dodaj jogurt i dobrze wymieszaj. Zetrzyj do garnka skórkę z limonki, dodaj również sok oraz posiekaną świeżą kolendrę. Przypraw całość do smaku solą.
Podawaj na gorąco jak oddzielne danie lub z dodatkiem ryżu.