Bakłażany na ostro mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do ryżu, kaszy  czy makaronu. Jest pyszny i szybki do zrobienia, a ostrość można regulować ilością papryki.

Składniki:

  • 2 duże bakłażany,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała czerwona papryka,
  • ok 1 szklanki krojonych pomidorów (mogą być ze słoika lub puszki),
  • papryczka chili,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • sól,
  • kilka łyżek oleju.

Wykonanie:

Bakłażany na ostro jest bardzo łatwo przygotować. Umyj  i obierz warzywa. Bakłażany pokrój w dużą kostkę, paprykę w mniejszą. Cebulę pokrój w kostkę a czosnek w plastry.

Zacznij od rozgrzania kilku łyżek oleju w garnku. Wrzuć cebulę, chwilę mieszaj, dodaj 1/2 chili (lub mniej) pokrojonej w plastry), czosnek oraz kumin. Chwilę smaż. Wrzuć paprykę, dobrze wymieszaj, dodaj pomidory szczyptę soli i pieprzu. Gotuj kilka minut.

Dodaj do pomidorów bakłażany i co jakiś czas mieszając gotuj do momentu, aż bakłażany zaczną się rozpadać. Spróbuj czy danie ma odpowiednią dla Ciebie ostrość, jeśli nie dodaj paprykę chili i chwile gotuj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Te bakłażany są pyszne zarówno na ciepło jak i zimno. Mogą być dodatkiem do obiadu czy lunchu ale równie dobrze smakują na chlebie!

Bakłażany na ostro
Bakłażany na ostro z ryżem

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

9 komentarzy

  1. Jeśli to możliwe chciałabym zapisac się na newslatter.Fajne i proste przepisy.Nie jestem typową weganką,ale czerpie inspiracje na wiele potraw,ponieważ mam nietolerancję m.in na kazeinę.A weganie to bardzo kreatywni ludzie,pozdrawiam cieplutko

  2. Świetny smak. Ja zmieliłam wszystko blenderem i cała rodzinka wcina. Nasz nowy przysmak! Ogromnie dziękuję z przepis!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *