Bakłażany na ostro mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do ryżu, kaszy czy makaronu. Jest pyszny i szybki do zrobienia, a ostrość można regulować ilością papryki.
Składniki:
- 2 duże bakłażany,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała czerwona papryka,
- ok 1 szklanki krojonych pomidorów (mogą być ze słoika lub puszki),
- papryczka chili,
- 1/2 łyżeczki kuminu,
- szczypta czarnego pieprzu,
- sól,
- kilka łyżek oleju.
Wykonanie:
Bakłażany na ostro jest bardzo łatwo przygotować. Umyj i obierz warzywa. Bakłażany pokrój w dużą kostkę, paprykę w mniejszą. Cebulę pokrój w kostkę a czosnek w plastry.
Zacznij od rozgrzania kilku łyżek oleju w garnku. Wrzuć cebulę, chwilę mieszaj, dodaj 1/2 chili (lub mniej) pokrojonej w plastry), czosnek oraz kumin. Chwilę smaż. Wrzuć paprykę, dobrze wymieszaj, dodaj pomidory szczyptę soli i pieprzu. Gotuj kilka minut.
Dodaj do pomidorów bakłażany i co jakiś czas mieszając gotuj do momentu, aż bakłażany zaczną się rozpadać. Spróbuj czy danie ma odpowiednią dla Ciebie ostrość, jeśli nie dodaj paprykę chili i chwile gotuj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Te bakłażany są pyszne zarówno na ciepło jak i zimno. Mogą być dodatkiem do obiadu czy lunchu ale równie dobrze smakują na chlebie!
Smacznego!!!
Jestem zainteresowana przepisami. Proste, koloroqe, latwe. Dziękuję
Dziękuję 🙂
Bardzo lubię pikantne potrawy, a bakłażany to jedne z moich ulubionych warzyw 🙂
Ja też bardzo lubię!
Jeśli to możliwe chciałabym zapisac się na newslatter.Fajne i proste przepisy.Nie jestem typową weganką,ale czerpie inspiracje na wiele potraw,ponieważ mam nietolerancję m.in na kazeinę.A weganie to bardzo kreatywni ludzie,pozdrawiam cieplutko
Bogusławo, obserwuj stronę i fanpage na facebooku 🙂 Na razie nie wysyłam newsletterów 😉
JAaaa
Świetny smak. Ja zmieliłam wszystko blenderem i cała rodzinka wcina. Nasz nowy przysmak! Ogromnie dziękuję z przepis!!!
Bardzo się cieszę, że Wam smakuje!