Faszerowane pieczarki portobello + sos serowy z nerkowców


Pieczarki portobello są bardziej aromatyczne niż białe pieczarki, ich duże kapelusze nadają się w sam raz do nadziewania 🙂 Są fajnym dodatkiem do obiadu. I bardzo prostym do zrobienia. Dodatkowo przepis na sos serowy z nerkowców.

Składniki dla 2 osób:

– 4 duże pieczarki portobello,
– ok 200 g mrożonego szpinaku,
– 1 małą cebula,
– sól, pieprz

domowy sos serowy z nerkowców:

– 1/4 szklanki nerkowców,
– 1 szklanka gorącej wody,
– 1 łyżka pasty miso (można użyć soli do smaku),
– 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć, ale one dodadzą smaku serowego),
– 2 płaskie łyżki mąki z tapioki.

Wykonanie:

Zaczynamy od zalania nerkowców gorącą wodą i odstawienia ich.
Pieczarki oczyścić, można również obrać gdy są brzydkie, delikatnie wyciąć część miąższu, tak by powstały z nich miseczki. Szpinak wrzucić do garnka, ugotować, dodać pokrojony miąższ z pieczarek i cebulę, chwilę razem gotować, tak by odparowała z nich woda.
Nakładamy farsz do pieczarek (może być z górką).
Do nerkowców zalanych wodą dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę, wylewamy ją na patelnie i przez 2 minuty gotujemy ciągle mieszając (będzie gęstniała). Masę serową wykładamy na pieczarki, układamy ja na blaszce wysmarowanej olejem i pieczemy w nagrzanym piekarniku (na środkowym ruszcie) do 160 stopni przez ok 20-30 minut, do momentu aż pieczarki będą miękkie (może być różny czas w zależności od piekarnika). Ja zjadłam je z ryżem i gotowaną fasolką.
IMG_01211
IMG_01232

Smacznego!

Drukuj
Previous Pasztet z chleba ze śliwką
Next Mazurek z solonym karmelem, bezami i truskawkami

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *