Fava, czyli grecka pasta z grochu


Kolejny bardzo prosty do wykonania przepis, tym razem na przepyszną pastę z grochu.

Składniki:

– 400 g grochu w połówkach,
– 2 duże cebule,
– 2 listki laurowe,
– 2 ząbki czosnku,
– sól, pieprz,
– olej lub oliwa (kilka łyżek),
– sok wyciśnięty z 1 cytryny (lub więcej),
– do posypania: cebula, szczypiorek.

Wykonanie:

Groch wsypać do garnka, zalać wodą żeby się kilka minut pomoczył i wypłukał, zlać wodę, jeśli jest bardzo “brudna” wypłukać kilka razy. Zalać groch świeżą wodą (dobrze ponad jego stan), wrzucić do gotowania liście laurowe. Gdy zacznie się gotować dodać do garnka pokrojone w mniejsze kawałki cebule, gotować wszystko do miękkości grochu, najlepiej żeby wygotować całą wodę, nie solić podczas gotowania (jeśli nie wygotowaliśmy, trzeba wodę odlać!).
Ostudzić groch, wyjąć z niego liście laurowe, zmiksować blenderem na gładką masę (oczywiście groch nie liście 😉 ), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny dodawać stopniowo, mieszać i próbować żeby nie było za kwaśne. Dodawać po łyżce olej lub oliwę, ilość wg uznania tak żeby za suche ani za tłuste nie było, (ja dałam ok 3-4 łyżek). Pastę podawać na pieczywie, w picie lub np jako dip do nabierania warzywami.
Jest pyszna 🙂
Z tej ilości wyszło dużo pasty więc część zamroziłam. Przepis pochodzi z tego  forum.

 Smacznego!!!

print
Previous Wegański grill
Next Kotlety z pomidorową nutą

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *