Wegańskie faworki są proste do zrobienia i pyszne.
Ciasto się wyrabia ładnie, jest elastyczne. Przepis podaję za Kingą z Greenmorrning.pl
Składniki:
– 1 szklanka mąki,
– 2 łyżki oleju,
– 1/2 szklanki ciepłej wody,
– szczypta soli,
– cukier puder do posypania,
– olej do smażenia.
Wykonanie:
Wsyp mąkę do miski, dodaj olej, rozetrzyj tak żeby się połączyły. Dodaj sól i wlej wodę. Zagnieć gęste, sprężyste ciasto w razie potrzeby dosypując mąki. Włóż ciasto na blat lub stolnicę i zagniataj minimum 5 minut (ja to robiłam 15). Odstaw ciasto na 15 minut. Po tym czasie oderwij kawałek ciasta, rozwałkuj bardzo cienko. Podziel radełkiem lub nożem do pizzy na paski o szerokości ok 2 cm, i te znów na mniejsze, tak żeby powstały prostokąty 2 cm na ok 5 cm. W środku każdego zrób delikatne nacięcie przez które przełóż jeden koniec ciasta (czyli postępuj jak z każdymi faworkami).
To ciasto jest dużo bardziej elastyczne niż faworkowe więc one się trochę rozciągają podczas przenoszenia z blatu do garnka (przynajmniej moje tak miały).
W międzyczasie rozgrzej w dużym garnku olej, wrzuć faworki na gorący tłuszcz i smaż do czasu aż się zrobią lekko brązowe, przewracając od czasu do czasu na drugą stronę. Ułóż je na papierze ręcznikowym żeby nadmiar tłuszczu odciekł i gdy ostygną posyp cukrem pudrem. Po usmażeniu porcji, zmniejsz ogień pod garnkiem i bierz się za następną porcję ciasta.
Wegańskie faworki są pyszne, chrupiące i twardsze niż tradycyjne. Ale ciasto się robi szybko i jest mniej skomplikowane 🙂
Smacznego!!!