Kotlety z kaszy gryczanej z płatkami owsianymi

Kotlety z kaszy są zawsze dobre 🙂

Składniki:

– 2 szklanki ugotowanej (najlepiej rozgotowanej) kaszy gryczanej niepalonej,
– 1 szklanka płatków owsianych,
– 200 g pieczarek,
– 2 cebule,
– 2 łyżki siemienia lnianego,
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
– 1 ząbek czosnku,
– sól, pieprz,
– bułka tarta,
– olej.

Wykonanie:

Płatki owsiane zalać wrzącą wodą, tak by były przykryte, odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Cebulę i pieczarki drobno posiekać (ja zmieliłam w blenderze kielichowym, na niskich obrotach). Udusić je razem na patelni z olejem, dodając odrobinę soli. Zdjąć z patelni pieczarki połączyć je z kaszą, płatkami owsianymi, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, masę przyprawić, dodać do niej siemię lniane i mąkę ziemniaczaną.
Ja masy nie miksowałam (kasza była rozgotowana), kotlety się wspaniale trzymały, ale jak ktoś ma ochotę może masę trochę zmiksować lub przekręcić część przez maszynkę.
Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 690

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *