Są osoby które nie lubią ciecierzycy, a chciałby zjeść hummus bo lubią sezam 🙂 Dla tych osób, ale nie tylko mam przepis na hummus z cukinii, pyszny – dla mnie lepszy od tego oryginalnego! Jest mocno sezamowy, więc jeśli nie jesteście wielkimi fanami tahiny to użyjcie jej mniej.
Składniki:
- 4 cienkie cukinie o długości ok 20 cm,
- 1/2 filiżanki tahiny,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy lub oleju,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 mała łyżeczka mielonego kuminu,
- 1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie),
- sól do smaku.
Wykonanie:
Jeśli macie cukinie ekologiczne lub ze sprawdzonego źródła, możecie ich nie obierać, inne dobrze byłoby obrać. Cukinie ugotować krótko na parze, wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Wszystkie składniki wrzućcie do robota lub blendera i mielcie na gładką masę, spróbujcie i przyprawcie solą do smaku. Można go używać do kanapek, jako pastę do maczania w niej warzyw lub wyjadać łyżeczką 😉
Smacznego!!!
Ja robię z pieczonej cukini i pieczonego w oliwie czosnku,pycha
Pieczony, też musi być mega 🙂
Alino, a mogłabyś podać dokładny przepis na ten twój hummus z pieczonej cukinii??? Bardzo proszę…
Myślę, że podobny, tylko cukinię trzeba upiec, będzie mniej wodnista 🙂
hmmm… ciekawe jakby z surowej wyszlo… 😉
Moniko, na pewno pysznie 🙂
A jak długo to może stać w lodówce?
u mnie ponad tydzień wytrzymał 🙂
Ciekawe informacje już dawno nie czytałem takiego fajnego artykułu.