Są osoby które nie lubią ciecierzycy, a chciałby zjeść hummus bo lubią sezam 🙂 Dla tych osób, ale nie tylko mam przepis na hummus z cukinii, pyszny – dla mnie lepszy od tego oryginalnego! Jest mocno sezamowy, więc jeśli nie jesteście wielkimi fanami tahiny to użyjcie jej mniej.

Składniki:

  • 4 cienkie cukinie o długości ok 20 cm,
  • 1/2 filiżanki tahiny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 mała łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie),
  • sól do smaku.

Wykonanie:

Jeśli macie cukinie ekologiczne lub ze sprawdzonego źródła, możecie ich nie obierać, inne dobrze byłoby obrać. Cukinie ugotować krótko na parze, wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Wszystkie składniki wrzućcie do robota lub blendera i mielcie na gładką masę, spróbujcie i przyprawcie solą do smaku. Można go używać do kanapek, jako pastę do maczania w niej warzyw lub wyjadać łyżeczką 😉

IMG_0845

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *