Gulasz warzywny z boczniakami to danie w sam raz na rozgrzanie jesienią, pyszne jesienne warzywa połączone z boczniakami. Idealny na obiad lub ciepłą kolację!
Składniki:
- duża marchewka – 1 sztuka,
- czerwona papryka – 1 sztuka,
- 1 zielona papryka,
- 1 żółta lub pomarańczowa papryka,
- cebula – 1 duża,
- średniej wielkości pietruszka,
- kawałek dyni,
- 250 g boczniaków,
- sól, pieprz,
- 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie,
- majeranek, ulubione zioła,
- kilka łyżek oleju.
Wykonanie:
Obierz warzywa i je umyj, z papryk wykrój gniazda nasienne i pokrój je w dużą kostkę. Boczniaki porozrywaj na kawałki, marchewkę i pietruszkę przekrój wzdłuż i pokrój w nieduże kawałki, dynię możesz pokroić w większe. Boczniaki podziel na kawałki. Cebulę pokrój w dużą kostkę. Rozgrzej olej w garnku przesmaż przez chwilę cebulę, wrzuć pozostałe warzywa, zalej je niedużą ilością wody. Dodaj do garnka ziele angielskie i liść laurowy oraz szczyptę soli. Duś je przez chwilę, dodaj boczniaki i gotuj całość do miękkości. Pod koniec gotowania przypraw gulasz do smaku.
Dynia się rozgotuje i gulasz powinien mieć odpowiednią konsystencję. Jeśli jednak byłby dla Ciebie za “suchy” możesz dodać do niego jeszcze trochę wody lub bulionu warzywnego.
Smacznego!!!