Gulasz warzywny z boczniakami

 

 

Gulasz warzywny z boczniakami to danie w sam raz na rozgrzanie jesienią, pyszne jesienne warzywa połączone z boczniakami. Idealny na obiad lub ciepłą kolację!

 

 

Składniki:

  • duża marchewka – 1 sztuka,
  • czerwona papryka – 1 sztuka,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 żółta lub pomarańczowa papryka,
  • cebula – 1 duża,
  • średniej wielkości pietruszka,
  • kawałek dyni,
  • 250 g boczniaków,
  • sól, pieprz,
  • 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie,
  • majeranek, ulubione zioła,
  • kilka łyżek oleju.

 

Wykonanie:

Obierz warzywa i je umyj, z papryk wykrój gniazda nasienne i pokrój je w dużą kostkę. Boczniaki porozrywaj na kawałki, marchewkę i pietruszkę przekrój wzdłuż i pokrój w nieduże kawałki, dynię możesz pokroić w większe. Boczniaki podziel na kawałki. Cebulę pokrój w dużą kostkę. Rozgrzej olej w garnku przesmaż przez chwilę cebulę, wrzuć pozostałe warzywa, zalej je niedużą ilością wody. Dodaj do garnka ziele angielskie i liść laurowy oraz szczyptę soli. Duś je przez chwilę, dodaj boczniaki i gotuj całość do miękkości. Pod koniec gotowania przypraw gulasz do smaku.

Dynia się rozgotuje i gulasz powinien mieć odpowiednią konsystencję. Jeśli jednak byłby dla Ciebie za “suchy” możesz dodać do niego jeszcze trochę wody lub bulionu warzywnego.

gulasz warzywny z boczniakami
gulasz warzywny z boczniakami

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *