Gulasz z dynią na post dr Dąbrowskiej będzie Ci smakował nawet jeśli nie jesteś na poście. Możesz również zrobić jego wersję nie postną.
Jest prosty do przygotowania i pyszny.
Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido,
- 1 mała cukinia,
- 1 mała marchewka,
- 1 papryka czerwona,
- mała cebula,
- sól, pieprz,
- szczypta imbiru w proszku,
- gałązka lubczyku.
Wykonanie:
Dynia hokkaido jest bardzo wdzięczna w obróbce. Nie musisz jej obierać ze skóry, jest ona jadalna.
Żeby zrobić gulasz z dynią na post dr Dąbrowskiej zacznij od umycia warzyw. Jeśli masz ozonator wyozonuj je (przeczytaj tutaj co to daje). Obierz marchewkę, cebulę, odetnij końcówki cukinii, wyjmij z papryki gniazdo nasienne. Dynię przekrój ostrym nożem wyjmij nasiona (możesz ja na później ususzyć).
Warzywa pokrój w grubą kostkę. Na dno garnka nalej wody wrzuć cebulę delikatnie posól, chwilę duś, dodaj marchewkę i pokrojony lubczyk, chwilę “smaż” mieszając. Wlej do garnka wodę, tak by marchewka była prawie przykryta, przykryj garnek i duś marchewkę na małym ogniu.
Gdy marchewka będzie al dente dodaj do niej paprykę, cukinię i dynię. Dobrze wymieszaj. Duś do miękkości warzyw. Pod koniec przypraw do smaku solą, pieprzem i imbirem.
Jeśli nie jesteś na poście możesz cebulę podsmażyć na oleju i zjeść gulasz z ryżem.
Dzięki dodatkowi imbiru gulasz będzie bardziej rozgrzewający.
Smacznego!!!!
Dzięki za świetny przepis, przygotuje mamie która jest obecnie na tej diecie.
Proszę bardzo 🙂