Gulasz z dynią na post dr Dąbrowskiej

Gulasz z dynią na post dr Dąbrowskiej będzie Ci smakował nawet jeśli nie jesteś na poście. Możesz również zrobić jego wersję nie postną.

Jest prosty do przygotowania i pyszny.

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 papryka czerwona,
  • mała cebula,
  • sól, pieprz,
  • szczypta imbiru w proszku,
  • gałązka lubczyku.

Wykonanie:

Dynia hokkaido jest bardzo wdzięczna w obróbce. Nie musisz jej obierać ze skóry, jest ona jadalna.

Żeby zrobić gulasz z dynią na post dr Dąbrowskiej zacznij od umycia warzyw. Jeśli masz ozonator wyozonuj je (przeczytaj tutaj co to daje). Obierz marchewkę, cebulę, odetnij końcówki cukinii, wyjmij z papryki gniazdo nasienne. Dynię przekrój ostrym nożem wyjmij nasiona (możesz ja na później ususzyć).

Warzywa pokrój w grubą kostkę. Na dno garnka nalej wody wrzuć cebulę delikatnie posól, chwilę duś, dodaj marchewkę i pokrojony lubczyk, chwilę “smaż” mieszając. Wlej do garnka wodę, tak by marchewka była prawie przykryta, przykryj garnek i duś marchewkę na małym ogniu.

Gdy marchewka będzie al dente dodaj do niej paprykę, cukinię i dynię. Dobrze wymieszaj. Duś do miękkości warzyw. Pod koniec przypraw do smaku solą, pieprzem i imbirem.

Jeśli nie jesteś na poście możesz cebulę podsmażyć na oleju i zjeść gulasz z ryżem.

Dzięki dodatkowi imbiru gulasz będzie bardziej rozgrzewający.

Gulasz z dynią na post dr Dąbrowskiej

Smacznego!!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *