Jesień to czas zup, rozgrzewających, sytych i pysznych, taka właśnie jest ziemniaczana zupa krem.
Jej atutem jest to że bardzo szybko się przygotowuje, co na pewno dla Ciebie jest ważne. I oczywiście jej smak, mocno ziemniaczany, wędzony, po prostu pyszny!
Składniki:
- ok 1 kg ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- tofu wędzone,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pęczek szczypiorku,
- sól, pieprz,
- papryka wędzona,
- 2-3 łyżki dobrego oleju,
- 2 liście laurowe, 2 ziarnka ziela angielskiego.
Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obierz. Możesz teraz wybrać jeden z dwóch sposobów przygotowania zupy:
1. pokrój wszystkie ziemniaki w kostkę, zalej je wodą niewiele ponad ich poziom, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości, pod koniec wyjmij liście laurowe i ziele oraz kilka łyżek pokrojonych ziemniaków na talerz a resztę zmiel.
2. wrzuć wszystkie ziemniaki w całości do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości. Wyjmij liście laurowe i ziele oraz 2 ziemniaki, pokrój je w kostkę. Resztę ziemniaków w garnku zmiel na krem.
Tofu i cebulę pokrój w kostkę, przesmaż je na złoto (nie przypalając cebuli). Czosnek pokrój w plastry. Dodaj tofu, czosnek i cebulę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki do kremu, chwilę razem gotuj.
Jeśli lubisz ostrzejszy smak, możesz dodać podczas gotowania trochę pokrojonej papryki chili.
Przypraw sola, pieprzem oraz papryką wędzoną do smaku. Zjadaj z pokrojonym szczypiorkiem.
Ziemniaczana zupa krem jest pyszna! Będzie smakowała nie tylko wielbicielom ziemniaków, ale doceni ją każdy wielbiciel zup 🙂 Przy okazji jest naturalnie bezglutenowa.
Smacznego!!!
Jeśli lubisz zupy krem, rzuć okiem też ten krem z groszku i cukinii:
https://zakreconywegeobiad.pl/zupa-krem-z-groszku-i-cukinii/