Krem z serduszkiem na Walentynki

Dzisiaj Walentynki, święto miłości, dla Wszystkich zakochanych, chcących kochać (bo kto nie chce kochać i być kochanym?) mam przepis na zupę krem, którą możemy w piękny sposób podać ukochanej osobie 🙂 Jak większość moich przepisów, robi się ją bardzo prosto a smak jest wspaniały 🙂

Składniki (dla 2 osób)

– 1/2 brokułu,
– 1/2 kalafiora,
– 4 nieduże ziemniaki,
– 3 małe buraki,
– ok 1 szklanki barszczu czerwonego,
– 2 małe liście laurowe,
– 2 ziarenka ziela angielskiego,
– sól, pieprz do smaku, majeranek, cukier.

Wykonanie:

Szykujemy 2 garnki, do jednego wkładamy drobno pokrojone warzywa (szybciej się ugotują): brokuł, 2 ziemniaki, liścia laurowego i ziele angielskie, zalewamy je wodą, tylko tak żeby były przykryte. Do drugiego garnka wkładamy również drobno pokrojone: 2 ziemniaki, kalafiora, buraki, ziele i liść, zalewamy tak by lekko odkryte warzywa były (dodamy do nich barszcz). Gotujemy je do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy z nich ziele i liść i każdą oddzielnie mielimy na krem. Brokułowy doprawiamy do smaku, do buraczkowego dodajemy barszcz, szczyptę majeranku i do smaku sól, pieprz i cukier, chwilę podgrzewamy. Do talerzy wlewamy zielony krem, na jego środku wlewamy delikatnie czerwony i łyżką tworzymy kształt serca, dodatkowo możemy małą łyżeczką zrobić kropki dookoła. Włączcie kreatywność i bawcie się dobrze 🙂

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *