Krem z cukinii, szybki prosty, podwójnie cukiniowy z dodającym aksamitnego smaku awokado.
Składniki:
- 3 cukinie,
- 1 awokado,
- 1/2 łyżeczki lubczyku suszonego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz do smaku,
- opcjonalnie sok i trochę skórki z limonki.
Wykonanie:
Zacznij od umycia warzyw, cukinii nie obieraj. Z jednej z cukinii zrób przy pomocy temperówki, obieraczki czy spiralizera trochę “makaronu” a ‘la spaghetti. Powiedzmy tyle, żeby została połowa cukinii (środek). Odłóż przykryty “makaron” na bok. Resztę cukinii pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka, dodaj czosnek, lubczyk i szczyptę soli.
Cukinię zalej wodą, tak by była lekko przykryta. Gotuj ją prawie do miękkości, pod pokrywką. Miękkie awokado przekrój, wyjmij pestkę (zachowaj ją do koktajli) a miąższ dodaj do zupy. Gotuj ją jeszcze chwilę.
Gdy cukinia będzie miękka wyłącz zupę i zmiel ją na gładki krem. Jeśli masz możesz dodać odrobinę świeżo startej skórki z limonki i trochę soku z limonki.
Spróbuj jak smakuje i ewentualnie dopraw do smaku. Krem z cukinii gotowy, ale nie zapomnij dodać do niego “makaronu”. Możesz wrzucić go do garnka i dobrze wymieszać. jeśli zostawisz go na chwilę to cukinia trochę zmięknie. Drugą opcją jest wyłożenie “makaronu z cukinii” na talerze i zalanie go zupą.
Krem z cukinii jest naprawdę wyśmienity w swojej prostocie.
Smacznego!!!
Możesz też zobaczyć film jak ją przygotować:
Ale to musi być pyszne.
Pozdrawiam – https://www.wolfiepoli.com/
Bardzo ciekawy przepis. Na plus obecność awokado, które jest bogate w cenne kwasy tłuszczowe 🙂
Wszystko co z awokado jest jak dla mnie strzałem w dziesiątkę! ;D
Zawze wydawało mi się że zupa z cukini nie ma smaku, ale jest naprawdę pyszna