Krem z cukinii z awokado

Krem z cukinii, szybki prosty, podwójnie cukiniowy z dodającym aksamitnego smaku awokado.

Składniki:

  • 3 cukinie,
  • 1 awokado,
  • 1/2 łyżeczki lubczyku suszonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie sok i trochę skórki z limonki.

Wykonanie:

Zacznij od umycia warzyw, cukinii nie obieraj. Z jednej z cukinii zrób przy pomocy temperówki, obieraczki czy spiralizera trochę “makaronu” a ‘la spaghetti. Powiedzmy tyle, żeby została połowa cukinii (środek). Odłóż przykryty “makaron” na bok. Resztę cukinii pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka, dodaj czosnek, lubczyk i szczyptę soli.

Cukinię zalej wodą, tak by była lekko przykryta. Gotuj ją prawie do miękkości, pod pokrywką. Miękkie awokado przekrój, wyjmij pestkę (zachowaj ją do koktajli) a miąższ dodaj do zupy. Gotuj ją jeszcze chwilę.

Gdy cukinia będzie miękka wyłącz zupę i zmiel ją na gładki krem. Jeśli masz możesz dodać odrobinę świeżo startej skórki z limonki i trochę soku z limonki.

Spróbuj jak smakuje i ewentualnie dopraw do smaku. Krem z cukinii gotowy, ale nie zapomnij dodać do niego “makaronu”. Możesz wrzucić go do garnka i dobrze wymieszać. jeśli zostawisz go na chwilę to cukinia trochę zmięknie. Drugą opcją jest wyłożenie “makaronu z cukinii” na talerze i zalanie go zupą.

Krem z cukinii jest naprawdę wyśmienity w swojej prostocie.

krem z cukinii
Krem z cukinii z awokado

Smacznego!!!

Możesz też zobaczyć film jak ją przygotować:

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *