Składniki (na 2 osoby):
– cukinia (100 g),
– 100 g kostki sojowej lub pokruszonych kotletów,
– 2 cebule,
– 1 papryka czerwona,
– 1 papryka żółta,
– 2 duże pomidory,
– 4 łyżki natki pietruszki,
– 0,25 l – 0,5 litra bulionu,
– 1 łyżka mąki kukurydzianej (w wersji bezglutenowej), lub pszennej,
– olej,
– przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, szczypta pieprzu kajeńskiego.
Wykonanie:
Kostkę sojową namoczyć we wrzącym bulionie, odcedzić, bulion pozostawiając do gulaszu. Obrać cebulę, cukinię, pokroić w kostkę, razem z papryką i pomidorami.
W rondelku rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulę z przyprawami, gdy się zrumieni dodajemy cukinię, kostkę sojową, paprykę, solimy i przesmażamy jakieś 5 – 10 minut. Dodajemy natkę pietruszki, pomidory, chwile przesmażamy i podlewamy 1 lub 2 szklankami bulionu (odrobinę chłodnego bulionu zostawiamy do rozmieszania mąki). Gotujemy 10 – 15 minut do miękkości warzyw, zagęszczamy gulasz mąką rozmieszaną z pozostałym bulionem, gotujemy jeszcze kilka minut, doprawiamy.
Podajemy z kaszą lub ryżem.
Smacznego!!!
Jakie Pomidory? Nie ma na liście składników pomidorów…
Dzięki wielkie za uważności, dopisałam 🙂
Nie ma za co ☺️