Pasztet warzywno – pestkowy


Ostatnio upiekłam pyszny pasztet z tego co zostało w lodówce 🙂

Składniki:

– ok 3/4 puszki białej fasoli (z wodą),
– 300 g pieczarek,
– 2 duże marchewki,
– 1 por,
– 8 łyżek suchej kaszy kukurydzianej,
– 6 łyżek mielonego siemienia lnianego,
– 12 łyżek mielonych pestek słonecznika,
– 1 łyżka pestek słonecznika,
– 1 łyżka oleju,
– sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka,
– 1 duży ząbek czosnku,
– ew. dla zaostrzenia 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego.

Wykonanie:

Pieczarki i marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tartce lub w malakserze, por pokroić w cienkie półplasterki. Wymieszać warzywa razem, dodać do masy: zmielone pestki i siemię, zmiażdżony ząbek czosnku, zgniecioną widelcem lub zmiksowaną żyrafą (blenderem ręcznym) fasolę razem z wodą, przyprawić do smaku, dodać olej i kaszę kukurydzianą. Dobrze wymieszać masę, jeśli wydaje nam się za mokra, można dodać jeszcze kaszy.
Piekarnik rozgrzać do ok 180 – 200 stopni. Masę przełożyć do formy (ja korzystałam z silikonowej małej keksówki dlatego niczym jej nie smarowałam), piec ok 45 – 60 minut, na środkowej półce piekarnika.

Pasztet zrobił dzisiaj u mnie w pracy furorę 🙂 Jest mokry, soczysty a jednocześnie lekko kruchy. Spokojnie można go kroić w plastry, wspaniale smakuje z musztardą ogórkową lub tartymi ogórkami kiszonymi 🙂

Smacznego!!!

print
Previous Krem z serduszkiem na Walentynki
Next Ziemniaki z kalafiorem po indyjsku

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *