Krupnik z kaszą jaglaną i liśćmi kalarepy


Nie lubię marnotrawić jedzenia a bardzo często wyrzuca się jadalne i pyszne liście różnych warzyw, np. kalarepy.
Jak się poczyta w internecie to wszędzie jest napisane że liście kalarepy mają więcej witamin i składników mineralnych niż sama bulwa, więc warto ją wprowadzić do swojej diety 🙂

Zupa jest bardzo prosta do przygotowania, w mojej oprócz standardowej włoszczyzny znalazła się też ostatnia fasolka szparagowa z warzywnika 🙂
Nie podaję dokładnych proporcji bo wszystko zależy na ile osób i w jakim garnku gotujemy zupę.

Składniki:

– marchewka,
– pietruszka,
– seler,
– por,
– fasolka szparagowa (może być mrożona),
– liście kalarepy,
– kasza jaglana (kilka łyżek),
– koperek, natka pietruszki (dużo),
– liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, sól, pieprz, papryka ziołowa,
– olej rzepakowy nierafinowany.

Wykonanie:

Marchew, pietruszkę, seler i ew. jak chcemy ziemniaki (niedużo 2 szt. wystarczą) kroimy w kostkę, pora w plastry lub półplastry, fasolkę na krótkie 2 cm kawałki. Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele angielskie i pokrojone warzywa,dodajemy sól. Kaszę jaglaną zalewamy wodą i odstawiamy. W czasie gdy warzywa się gotują kroimy liście kalarepy (bez grubych łodyg), natkę pietruszki i koperek. Do zupy dodajemy umytą kaszę jaglaną i dalej gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy liście kalarepy i dalej gotujemy, przed podaniem dodajemy koperek i natkę pietruszki, trochę oleju oraz przyprawiamy do smaku.

Liście kalarepy nadają innego smaku zupie, jest pyszna 🙂

Smacznego!!!

print
Previous Pieczone pierogi z ciasta francuskiego
Next Cebula prażona

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *