Pieczone pierogi z ciasta francuskiego

Czasami nie chce nam się przygotowywać ciasta na pierogi dlatego proponuje szybkie pierogi z gotowego ciasta francuskiego. Farsz też jest szybki do zrobienia o ile mamy w domu ugotowaną wcześniej kaszę jęczmienną oraz kapustę kiszoną i mrożone ugotowane wcześniej grzyby.

Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego,
– ok 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej,
– ok 3/4 szklanki ugotowanych grzybów (użyłam mrożonych),
– ok 3/4 szklanki kapusty kiszonej,
– 1 mała cebula,
– sól, pieprz, pieprz ziołowy, olej.

 Wykonanie:

Jeśli używamy zamrożonych grzybów wrzucamy je do garnka z odrobiną wody i podgrzewamy do czasu aż się rozmrożą, dodajemy do nich pokrojoną kapustę i pokrojoną cebulę. Gotujemy chwile razem, odlewamy wodę, dodajemy kaszę i jeszcze chwilę razem gotujemy. Po zdjęciu z ognia miksujemy krótko tak żeby zostały jeszcze kawałki grzybów ale żeby masa była zwarta i kleista, doprawiamy ją i dodajemy trochę oleju.
Ciasto rozwijamy, kroimy na 10 cm paski a później w drugą stronę, tak żeby kwadraty powstały (zostaną też na pewno jakieś wąskie paski ale nie szkodzi można z nich zrobić mniejsze pierożki). Nakładamy sporo farszu na połowę każdego kwadracika i składamy tak żeby powstał trójkąt, zaklejamy brzegi i dociskamy ręką farsz tak żeby wypełnił całego pieroga.
Pieczemy je w nagrzanym do 220 stopni piekarniku aż urosną i się zrobią się lekko brązowe (10 – 15 minut). Pyszne są z barszczykiem czerwonym.

 

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 690

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *