Post dr Dąbrowskiej – marchewka curry

Post dr Dąbrowskiej – marchewka curry czyli dalszy ciąg prostych przepisów głównie dla osób będących na diecie, ale nie tylko. Jest bardzo aromatyczna, będzie stanowiła fajny dodatek do obiadu, można ją zrobić al dente albo całkowicie miękką.

Składniki:

  • 1 – 2 marchewki,
  • przyprawa curry bez glutaminianu itp (czyli mieszanka przypraw bez dodatków),
  • szczypta cynamonu,
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi,
  • woda.

Wykonanie:

Marchewkę obieramy, przy pomocy tarki lub mandoliny kroimy w cienkie plastry, wrzucamy ją na patelnię, dodajemy odrobinę wody, na początek trochę curry, cynamonu i soli. “Smażymy” bez tłuszczu, co jakiś czas dolewając wody, do momentu aż marchewka uzyska odpowiednią miękkość i odparuje z niej woda. Przyprawiamy ją do smaku dodając jeszcze curry, czosnku niedźwiedziego, soli i pieprzu. Smakuje dobrze na ciepło jak i na zimno.

Post dr Dąbrowskiej - marchewka curry
Marchewka curry

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *