Post dr Dąbrowskiej – marchewka curry czyli dalszy ciąg prostych przepisów głównie dla osób będących na diecie, ale nie tylko. Jest bardzo aromatyczna, będzie stanowiła fajny dodatek do obiadu, można ją zrobić al dente albo całkowicie miękką.
Składniki:
- 1 – 2 marchewki,
- przyprawa curry bez glutaminianu itp (czyli mieszanka przypraw bez dodatków),
- szczypta cynamonu,
- sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi,
- woda.
Wykonanie:
Marchewkę obieramy, przy pomocy tarki lub mandoliny kroimy w cienkie plastry, wrzucamy ją na patelnię, dodajemy odrobinę wody, na początek trochę curry, cynamonu i soli. “Smażymy” bez tłuszczu, co jakiś czas dolewając wody, do momentu aż marchewka uzyska odpowiednią miękkość i odparuje z niej woda. Przyprawiamy ją do smaku dodając jeszcze curry, czosnku niedźwiedziego, soli i pieprzu. Smakuje dobrze na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!!!
Zawsze robiłem takie chipsy w piekarniku. Nie przepadam za curry, zamiast tego dodaję ostrą paprykę. Idealna przekąska na maraton filmowy.
Czipsy z piekarnika są super! To bardziej jako dodatek do obiadu 😉