Cebularze to takie mini pizze z cebulą, robię je w zasadzie tak samo jak pizzę, ale w mniejszych proporcjach 😉 Są pyszne, chrupiące i bardzo cebulowe 🙂
Składniki:
- 1/2 saszetki suszonych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- ok 150 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ok 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli.
- 3-4 cebule,
- kilka łyżek koncentratu pomidorowego,
- odrobina oleju,
- majeranek,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem, odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce żeby zaczęły pracować. Do mąki dodać drożdże, oliwę i sól, zagnieść elastyczne ciasto (najlepiej przy pomocy robota). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Cebule kroimy w grubą kostkę, przesmażamy do miękkości na niewielkiej ilości oleju, delikatnie soląc, dosmaczamy majerankiem, pieprzem i ew. solą.
Piekarnik rozgrzewamy do 200-220 stopni.
Ciasto dzielimy na nieduże kawałki, każdy rozwałkowujemy na cienki placek o wielkości ok 10 cm. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, możemy na chwilę pozostawić je do ponownego podrośnięcia. Na każdym rozsmarowujemy po trochu koncentratu pomidorowego i rozkładamy cebulę (tyle ile lubimy). Pieczemy aż brzegi będą lekko zarumienione – trzeba kontrolować piekarnik bo może to być kilka – kilkadziesiąt minut.
Najlepiej smakują od razu jedzone na ciepło z sosem czosnkowym 🙂
Smacznego!!!
To teraz pytania 😉 Ile świeżych drożdży? I ile mniej więcej wychodzi cebularzy z tej porcji? 🙂
W przepisie jest 250 g maki, więc myślę, że 25 g świeżych drożdży wystarczy. A to ile wyjdzie zależy jakie duże i jakie cienkie zrobisz 😉