Cebularze to takie mini pizze z cebulą, robię je w zasadzie tak samo jak pizzę, ale w mniejszych proporcjach 😉 Są pyszne, chrupiące i bardzo cebulowe 🙂

Składniki:

  • 1/2 saszetki  suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ok 150 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ok 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli.
  • 3-4 cebule,
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego,
  • odrobina oleju,
  • majeranek,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem, odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce żeby zaczęły pracować. Do mąki dodać drożdże, oliwę i sól, zagnieść elastyczne ciasto (najlepiej przy pomocy robota). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

Cebule kroimy w grubą kostkę, przesmażamy do miękkości na niewielkiej ilości oleju, delikatnie soląc, dosmaczamy majerankiem, pieprzem i ew. solą.
Piekarnik rozgrzewamy do 200-220 stopni.

Ciasto dzielimy na nieduże kawałki, każdy rozwałkowujemy na cienki placek o wielkości ok 10 cm. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, możemy na chwilę pozostawić je do ponownego podrośnięcia. Na każdym rozsmarowujemy po trochu koncentratu pomidorowego i rozkładamy cebulę (tyle ile lubimy). Pieczemy aż brzegi będą lekko zarumienione – trzeba kontrolować piekarnik bo może to być kilka – kilkadziesiąt minut.
Najlepiej smakują od razu jedzone na ciepło z sosem czosnkowym 🙂

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

2 komentarze

    • W przepisie jest 250 g maki, więc myślę, że 25 g świeżych drożdży wystarczy. A to ile wyjdzie zależy jakie duże i jakie cienkie zrobisz 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *