Musztarda ogórkowa

Ta musztarda uzależnia, robię ją co roku i Wam również ją polecam. Najlepiej zrobić ją teraz gdy już ogórki się kończą i można je taniej kupić 🙂

Składniki:

  •  1 kg ogórków (obojętnie jakie, wężowe, gruntowe, mogą być przerośnięte),
  • 2 drobno posiekane cebule,
  • 1 pęczek  drobno posiekanego koperku,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 80 g gorczycy,
  • 80 ml octu jabłkowego,
  • 1 łyżka soli,
  • mielony pieprz do smaku.

Wykonanie:

Ogórki obieramy, ścieramy na tarce, mieszamy z solą, zostawiamy na kilka minut i dokładnie osączamy na sicie. Połowę gorczycy mielimy na pył, resztę zostawiamy w całości. Odciśnięte ogórki mieszamy z cebulą, koperkiem, czosnkiem, gorczycą, pieprzem i octem, jeśli lubicie mniej octowe przetwory, możecie mniej octu dodać, chociaż ja i tak zmniejszyłam jego ilość. Napełniamy słoiki i zamykamy. Pasteryzujemy ok. 20 minut.

IMG_0126 (2)

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

11 komentarzy

  1. Zaskoczyłaś mnie strasznie tym przepisem i koniecznie muszę zrobić.Powiedz mi tylko czy długo taka musztarda może być przechowywana?

  2. dzien dobry.

    Jakiego konkretnie octu jabłkowego używasz?
    Ja próbowałem kilku i co producent to inny smak, taaakże może podaj, żeby niebyło rozczarowań… ;>

  3. To jest meeega! Kocham musztardę, a ta była ogromnym zaskoczeniem. Cieszę się, że znalazłam Twojego bloga! Piękne zdjęcia i świetne przepisy!
    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *