Ta musztarda uzależnia, robię ją co roku i Wam również ją polecam. Najlepiej zrobić ją teraz gdy już ogórki się kończą i można je taniej kupić 🙂
Składniki:
- 1 kg ogórków (obojętnie jakie, wężowe, gruntowe, mogą być przerośnięte),
- 2 drobno posiekane cebule,
- 1 pęczek drobno posiekanego koperku,
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
- 80 g gorczycy,
- 80 ml octu jabłkowego,
- 1 łyżka soli,
- mielony pieprz do smaku.
Wykonanie:
Ogórki obieramy, ścieramy na tarce, mieszamy z solą, zostawiamy na kilka minut i dokładnie osączamy na sicie. Połowę gorczycy mielimy na pył, resztę zostawiamy w całości. Odciśnięte ogórki mieszamy z cebulą, koperkiem, czosnkiem, gorczycą, pieprzem i octem, jeśli lubicie mniej octowe przetwory, możecie mniej octu dodać, chociaż ja i tak zmniejszyłam jego ilość. Napełniamy słoiki i zamykamy. Pasteryzujemy ok. 20 minut.
Smacznego!!!
Zaskoczyłaś mnie strasznie tym przepisem i koniecznie muszę zrobić.Powiedz mi tylko czy długo taka musztarda może być przechowywana?
Długo 🙂 ale długo nie poleży, uwierz 😉
dzien dobry.
Jakiego konkretnie octu jabłkowego używasz?
Ja próbowałem kilku i co producent to inny smak, taaakże może podaj, żeby niebyło rozczarowań… ;>
Swojego 😉
Ile mozna przechowywac
Musztarda jest pasteryzowana, więc może stać kilka miesięcy.
Czy składniki zagotowujemy przed pasteryzacją? Czy raczej wkładamy surowe i pasteryzujemy na sucho? bo nie rozumiem 🙂
Justyno, tak jak jest napisane, surowe wkładamy do słoików i dopiero pasteryzujemy 🙂
Fajne! Jeszcze nie próbowałam robić musztardy. To mam plany na weekend. 😉
To jest meeega! Kocham musztardę, a ta była ogromnym zaskoczeniem. Cieszę się, że znalazłam Twojego bloga! Piękne zdjęcia i świetne przepisy!
Pozdrawiam 🙂
Cieszę się 🙂