Ogórki kanapkowe w zalewie słodko – kwaśnej


Trwa czas przetworów, przez moją kuchnię przewijają się teraz głównie ogórki i  pomidory.

Ostatnio zrobiłam kilka słoików pysznych ogórków z tego przepisu, troszkę go modyfikując.

Składniki (na ok. 5 litrowych słoików):

– 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej wyrośniętych ale z małymi gniazdami nasiennymi) ,
– 5 dużych ząbków czosnku,
– 1 szklanka soli,
– 9 szklanek wody,

ew. kilka kawałków słodkiej lub ostrej papryki

zalewa:
– 3 szklanki wody,
– 2,5 szklanki octu 10%,
– 3 szklanki cukru,
– 1 łyżeczka ziela angielskiego,
– 2 łyżeczki gorczycy,
– 2 liście laurowe,
– szczypta pieprzu,
– 2 duże cebule,
– ok 2 łyżek mielonej kurkumy.

Wykonanie:

Ogórki myjemy i ścieramy  na tarce w cienkie długie plastry (mandolina super się tutaj sprawdza 🙂 ). Zalewamy roztworem z 1 szklanki soli, 9 szklanek wody i odstawiamy na 3 godziny (mnie tez przeraziła ta ilość soli, ale nie przejmujcie się, nie czuć jej później).
Po 3 godzinach ogórki odcedzamy z roztworu soli i układamy w słoikach “na stojąco” (ja się nie bawiłam w takie ładne ustawianie). Do każdego słoika dajemy  1 pokrojony duży ząbek czosnku oraz jeśli chcemy trochę pokrojonej wzdłuż papryki.
Robimy zalewę: gotujemy razem wszystkie jej składniki około 10 minut na małym ogniu. Natychmiast po zestawieniu z ognia zalewamy nią ogórki (należy zwrócić uwagę na fakt, iż kurkuma barwi, pozostawiając plamy, więc należy zachować ostrożność).
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.
Ogórki są gotowe do jedzenia po ok. 3 tygodniach (próbowaliśmy po 2 i już były super 🙂 ).

IMG_0128 (2)

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Makaron kokardki (farfale) w sosie dyniowym
Next Pikle - ogórki słodko - ostre

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *