Pikle – ogórki słodko – ostre

Kolejny przepis na pyszne ogórki do słoików, tym razem pyszne ostre i jednocześnie słodkie pikle z ogórków. Jest przy nich trochę pracy bo trzeba zalewę gotować 3 razy (przez 3 dni), ale warto 🙂

 Składniki:

– 5 kg ogórków (raczej większych ale nie przerośniętych),
– 1 litr wody,
– 1/2 l octu,
– 2 kg cukru (brzmi to strasznie wiem, proponuje zmniejszyć trochę ilość cukru do np 1,5 kg),
– 1 duża łyżeczka chili (można dać mniej lub więcej w zależności od upodobań),
– gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie,
– sól do smaku.

Wykonanie:

Ogórki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki lub cieńsze kawałki (w zależności od grubości ogórka). Jeśli ogórki mają już przerośnięte pestki lepiej jest je wyciąć. Wrzucamy je do dużego garnka albo miski.
Z reszty składników gotujemy zalewę. Wrzącą zalewamy ogórki i odstawiamy na 24 h.
Po tym czasie zlewamy z ogórków zalewę do garnka (ja postawiłam w zlewie duży garnek na nim duży durszlak i przecedziłam zalewę do garnka a ogórki zostały w durszlaku) znów ją zagotowujemy i zalewamy gorącą ogórki, odstawiamy na 24 h.
Ostatniego dnia znów zlewamy zalewę i ją gotujemy, tym razem jednak wkładamy już ogórki do słoików, dosyć ciasno układając i zalewamy je wrzącą zalewą.
Oczywiście ogórki leżąc przez ten czas w zalewie puszczą sok i zalewy zrobi się jeszcze więcej niż na początku, a do słoików wejdzie jej niewiele (mnie 1 większa łyżka wazowa do słoika 0,6 l) więc jeszcze zostanie nam garnek zalewy, ale można ją wykorzystać do następnej porcji ogórków, ewentualnie trochę doprawiając.
Słoiki na wszelki wypadek pasteryzowałam (oczywiście w gorącej wodzie bo zawartość słoików będzie ciepła) przez 5 minut.

Dzisiaj otworzyliśmy 1 słoik z pierwszej tury 😉 który zrobiłam ze swoją suszoną ostrą papryką (polski Cyklon), są pyszne ale dla nas trochę za słodkie dlatego napisałam że można zmniejszyć ilość cukru (chyba że ktoś lubi słodkie).
Na zdjęciu ze spiżarni widać różnicę w dodatkach do słoików, w I partii była suszona papryka w kawałkach (której nie bardzo widać) a w II partii najpierw dałam świeżą paprykę Cyklon a później dosypałam chili w proszku.

Ogórki są niby miękkie a jednak chrupiące 🙂 Pyszne!

 

 Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *