Makaron kokardki (farfale) w sosie dyniowym

Szybkim krokami zbliża się do nas jesień, proponuję więc dzisiaj szybkie (mniej niż 30 minut) jesienne i proste danie.

Składniki (dla 4 osób):

– 1 opakowanie makaronu kokardki (u mnie razowy),
– 1/2 małej dyni hokkaido,
– 3 mięsiste pomidory (np. lima),
– 1/2 tofu naturalnego,
– 2 ząbki czosnku,
– natka pietruszki,
– garść pestek dyni,
– sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, sos sojowy,
– olej sezamowy do polania po wierzchu.

Wykonanie:

Dynię umyć, wydrążyć pestki, zmiksować ją razem z pomidorami i tofu. Wlać sos do garnka lub na patelnię, gotować przez kilka minut odparowując sos. Dodać do niego zmiażdżony czosnek, natkę pietruszki (odłożyć trochę do posypania na wierzchu), przyprawić do smaku. W międzyczasie ugotować makaron (nie rozgotować!) oraz podprażyć pestki dyni na suchej patelni. Ugotowany makaron odcedzić, wrzucić do sosu, dobrze wymieszać by makaron pokrył się sosem. Po wyłożeniu na talerze posypać natką i pestkami dyni oraz polać odrobiną oleju sezamowego.

 3053

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *