Pasta drożdżowa


Dosyć często przeze mnie robiona, więc nie wiem dlaczego jeszcze jej nie pokazałam. Może dlatego że nie jest zbyt fotogeniczna. Jeśli ktoś bardzo nie lubi zapachu drożdży to raczej odradzam 😉

Składniki:

– 1 paczka drożdży świeżych,
– 1 cebula,
– majeranek,
– gomasio z mielonego sezamu i siemienia lianego (1-2 łyżeczki) lub samo siemię mielone,
– sól, pieprz,
– olej.

Wykonanie:

Kroimy cebulę w ćwierćplasterki, rozgrzewamy olej na patelni, smażymy do miękkości cebulę, dodajemy połamane kawałki drożdży, zmniejszamy ogień. Na początku wydaje się że drożdże nie połączą się z cebulą ale po jakimś czasie zaczynają się rozpuszczać. Mieszamy, dodajemy sól, pieprz, majeranek i gomasio (bez dodatku gomasio lub samego siemienia pasta się nie zetnie i pozostanie płynna). Przekładamy do miseczki i czekamy aż ostygnie i zastygnie 😉
Pyszna na własnym chlebku, sama lub z ogórkiem kiszonym.
Do chleba z pastą zrobiłam prostą surówkę z sałaty, ale o niej w następnym poście.

Smacznego!!!

print
Previous Bigos z kapusty pekińskiej
Next Surówka z sałaty z gomasio

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *