Pasta drożdżowa

Dosyć często przeze mnie robiona, więc nie wiem dlaczego jeszcze jej nie pokazałam. Może dlatego że nie jest zbyt fotogeniczna. Jeśli ktoś bardzo nie lubi zapachu drożdży to raczej odradzam 😉

Składniki:

– 1 paczka drożdży świeżych,
– 1 cebula,
– majeranek,
– gomasio z mielonego sezamu i siemienia lianego (1-2 łyżeczki) lub samo siemię mielone,
– sól, pieprz,
– olej.

Wykonanie:

Kroimy cebulę w ćwierćplasterki, rozgrzewamy olej na patelni, smażymy do miękkości cebulę, dodajemy połamane kawałki drożdży, zmniejszamy ogień. Na początku wydaje się że drożdże nie połączą się z cebulą ale po jakimś czasie zaczynają się rozpuszczać. Mieszamy, dodajemy sól, pieprz, majeranek i gomasio (bez dodatku gomasio lub samego siemienia pasta się nie zetnie i pozostanie płynna). Przekładamy do miseczki i czekamy aż ostygnie i zastygnie 😉
Pyszna na własnym chlebku, sama lub z ogórkiem kiszonym.
Do chleba z pastą zrobiłam prostą surówkę z sałaty, ale o niej w następnym poście.

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *