Bigos z kapusty pekińskiej

Składniki (na 3-4 porcje, lub dla 2 – jedzone bez dodatków):

– 1 duża marchewka,
– 1 pietruszka,
– 2 cebule,
– kawałek pora,
– kawałek selera,
– 5-6 pieczarek,
– 2-3 śliwki suszone,
– ziele angielskie, liść laurowy,
– 2 łyżki granulatu sojowego (można bez),
– 1 duża kapusta pekińska (moja miała ok 1 kg),
– mała puszka koncentratu pomidorowego,
– przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, sos sojowy, pieprz ziołowy, papryka słodka,
– olej.

Wykonanie:

Warzywa i pieczarki obrać i umyć. Cebulę pokroić w ćwierćplastry, pora w półplastry, pozostałe warzywa (oprócz kapusty) i pieczarki zetrzeć na grubej tarce.
W dużym garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać starte warzywa, por i pieczarki, wrzucić ziele, liść laurowy i pokrojone śliwki, doprawić trochę sosem sojowym, solą i pieprzem, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.
– Jeśli mamy drobny granulat sojowy, podsmażamy go na patelni aż stanie się chrupki i dorzucamy do gotujących się warzyw. –
Kapustę pekińską pokroić w plastry (nie za grube do 5 mm). Dodać do miękkich warzyw, wymieszać, ewentualnie uzupełnić trochę wody, dusić aż kapusta będzie miękka ale nie rozpadająca się. Doprawić kapustę koncentratem pomidorowym (włożyłam cały), gotować kilka minut, przyprawić pozostałymi przyprawami do smaku.
Najlepsza jest jak się “przegryzie”.

Smacznego!!!

Zmodyfikowany przepis z tej strony.

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *