Pasty sojowe w trzech smakach


Pasty sojowe w trzech smakach będą dobrym zamiennikiem kupnych pasztetów, których jakość jest różna.

Dlatego mam dla Ciebie przepis na 3 smaki past do smarowania, masz wtedy pewność co jesz. Ich smak jest o wiele lepszy i wyprodukowanie takiego pasztetu jest tańsze niż kupienie gotowego, choć oczywiście bardziej pracochłonne 😉

Składniki:

  • ok 250 g suchej soi,
  •  liść laurowy, ziele angielskie,
  •  ok 100 g soczewicy czerwonej,
  • 1 mała marchewka,
  •  1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • 1 duża pieczarka,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • po kilka gałązek natki pietruszki i koperku,
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka i inne.

Wykonanie

Soję namocz przez noc, na drugi dzień odcedź ją i zalej świeżą wodą. Dodaj 1 ząbek czosnku, ziele i liść laurowy, gotuj bez przykrycia (i bez soli), jeśli woda wyparuje dolej tak by soja była zakryta. Marchewkę obierz i pokrój w plastry (grubość obojętna bo i tak będzie miksowana), soczewicę wypłucz. Po ok 1,5 h do soi dodaj marchew i soczewicę, dolej wody tak by całość była dobrze przykryta, gotuj do miękkości wszystkich składników. Najlepiej by cała woda odparowała, nie będziesz wtedy musiała odcedzać i wszystkie składniki zostaną w środku. Jeśli wody jest bardzo dużo trzeba ją oczywiście odcedzić.
W międzyczasie pokrój drobno cebulę i pozostały czosnek i usmaż na niewielkiej ilości oleju. Zdejmij z patelni na talerz, na tej samej patelni usmaż bardzo drobno pokrojoną pieczarkę.
Natkę pietruszki i koper drobno posiekaj.
Jeśli soja już się ugotowała i nie masz w garnku wody (bo odlałaś lub wyparowała) zmiksuj  wszystko na gładką masę blenderem lub w inny sposób (np przekręć przez maszynkę).
Do masy dodaj smażoną cebulę z czosnkiem i siemię lniane, dokładnie wymieszaj.

Podzielimy masę na 3 części, każdą przełóż do oddzielnej większej miski. Do jednej części dodaj koncentrat pomidorowy, do drugiej usmażone pieczarki a do 3 pietruszkę i koper.
Każdą masę dokładnie wymieszaj, musisz to zrobić szybko bo w miarę stygnięcia masa będzie coraz twardsza i trudniej będzie ją wymieszać.
Oczywiście każdą pastę dosmacz wg uznania solą, pieprzem. Do pieczarkowego możesz dodać pieprz ziołowy, do pomidorowego paprykę słodką.

Możesz też zrobić tylko jedne rodzaj pasztetu, ale z tej ilości wychodzi go dosyć dużo a jeden smak może się szybko znudzić  😉

 

Pasty sojowe w trzech smakach

Pasty sojowe w trzech smakach

Smacznego!!!!

Drukuj
Previous Babeczki z kaszy manny
Next Gotowana młoda kapusta

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *