Babeczki z kaszy manny


Babeczki z kaszy manny mogą być sycącym podwieczorkiem albo deserem.

Są rozgrzewające dzięki dodatkowi imbiru i kurkumy.

Składniki (na oko):

  • mleko sojowe/woda do wyboru
  • słód,
  • kasza manna,
  • masło wegańskie,
  • imbir,
  • kurkuma,
  • sól,
  • kakao,
  • cynamon.

Wykonanie:

Naszykuj 2 garnki (nie muszą być duże, chociaż to zależy od ilości mleka). Podziel mleko na 2 części. Ja najpierw robiłam jeden kolor kaszy, później drugi.
Zagrzej mleko dodaj trochę kurkumy, masła, słodu (do smaku), imbiru i soli. Po zagotowaniu mleka wsyp kasze mannę mieszając od razu (najlepiej trzepaczką), musi by jej tyle żeby później była sztywna 🙂 Ugotuj. Wymieszaj, odstaw.
W drugim garnku znów zagotuj mleko dodając kakao, masło, słód, imbir, cynamon, sól i na koniec kaszę. Postępuj tak samo jak w przypadku pierwszej, czyli kasza musi być naprawdę gęsta.

Ponieważ mnie nie udało się jej za dobrze ugotować tzn. wsypałam od razu za dużo i zrobiła sie kluska więc nie mogła się dłużej gotować 😉 ulepiłam z niej kulki, wymieszałam 2 kolory ze sobą (żeby wyszedł marmurek), wykleiłam foremki babeczek i wstawiłam na 5 minut do nagrzanego piekarnika.
Moja masa była bardzo plastyczna, udało mi się też formą do ciastek nadać kaszy kształt 🙂

Ale nie musisz stosować tej metody 😉 możesz normalnie ugotować kaszę na gęsto i połączyć oba kolory.

Zostaw babeczki do ostygnięcia. Możesz jeść je same lub polane sosem owocowym lub czekoladowym 🙂

Babeczki z kaszy manny

Babeczki z kaszy manny

 

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Pasztet pieczarkowy
Next Pasty sojowe w trzech smakach

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *