Gotowana młoda kapusta

Gotowana młoda kapusta z młodą marchewką, cebulką, natką, koperkiem na ciepło jest wiosennym przysmakiem.

Podjadałam kapustę już w trakcie krojenia, czasami jem ją jako surówka, ale ten przepis będzie na ciepło.

Składniki:

  • główka młodej kapusty białej,
  • kilka młodych marchewek, lub 2 małe stare,
  • szczypiorek i cebula,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • kilka gałązek koperku,
  • sól, pieprz, olej,
  • trochę soku z cytryny lub pomidor.

Wykonanie:

Kapustę poszatkuj, posól i odstaw by trochę zmiękła, w tym czasie pokrój marchew (młodą w plasterki, starą zetrzyj na tarce). Dodać marchew do kapusty, posiekaj szczypior, natkę i koperek wymieszaj wszystko razem. Pokrój cebule w półplasterki, w sporym garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć cebulę, chwilę smaż razem.
Wrzucić do garnka kapustę z resztą warzyw, wymieszaj, podlej niewielką ilością wody. Gotuj, aż będzie miękkawa (no chyba, że lubisz rozgotowaną). Przypraw kapustę do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Możesz również wkroić pomidora i chwilę razem dusić.

gotowana młoda kapusta

Kapustę jadłam ze smażonymi pieczarkami 🙂

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *