Gotowana młoda kapusta z młodą marchewką, cebulką, natką, koperkiem na ciepło jest wiosennym przysmakiem.
Podjadałam kapustę już w trakcie krojenia, czasami jem ją jako surówka, ale ten przepis będzie na ciepło.
Składniki:
- główka młodej kapusty białej,
- kilka młodych marchewek, lub 2 małe stare,
- szczypiorek i cebula,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- kilka gałązek koperku,
- sól, pieprz, olej,
- trochę soku z cytryny lub pomidor.
Wykonanie:
Kapustę poszatkuj, posól i odstaw by trochę zmiękła, w tym czasie pokrój marchew (młodą w plasterki, starą zetrzyj na tarce). Dodać marchew do kapusty, posiekaj szczypior, natkę i koperek wymieszaj wszystko razem. Pokrój cebule w półplasterki, w sporym garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć cebulę, chwilę smaż razem.
Wrzucić do garnka kapustę z resztą warzyw, wymieszaj, podlej niewielką ilością wody. Gotuj, aż będzie miękkawa (no chyba, że lubisz rozgotowaną). Przypraw kapustę do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Możesz również wkroić pomidora i chwilę razem dusić.
Kapustę jadłam ze smażonymi pieczarkami 🙂
Smacznego!!!
No Comment