Pikantny sok z cytrusów

Zimą owoce cytrusowe są najtańsze i najsmaczniejsze. Są osoby które nie polecają ich jedzenia zimą, ponieważ wychładzają organizm, ja jednak nie mogę się powstrzymać. Specjalny dodatek imbiru powoduje, że sok jest jednak rozgrzewający. Pomaga również w walce z przeziębieniem a nawet w walce z nadwagą.

Składniki (dla 1 osoby):

– 1 czerwony grejfrut,
– 1 pomarańcza,
– 1 mała cytryna,
– plaster imbiru o grubości
ok 1 cm.

Wykonanie:

Owoce myjemy i obieramy, dzielimy na cząstki, imbir myjemy (nie musimy go obierać), wyciskamy na przemian przy pomocy wyciskarki (np. SANA) z nakładką do soków. Wypijamy bezpośrednio po przyrządzeniu.
Składniki użyte do soku zawierają mnóstwo enzymów trawiennych pomagających zrzucić wagę jak również regulować poziom cukru we krwi. Sok zawiera witaminy B6, C, D, E,K oraz m.in. beta-karoten, kwas foliowy, wapń, miedź, jod, żelazo, magnez, pektyny.

IMG_8717
IMG_8724
IMG_8728
Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *