Kotlety z ciecierzycy, kaszy pęczak i jarmużu


Przy pomocy wyciskarki można naszykować nie tylko pyszny sok, ale również masę na kotlety. Dzięki niej możemy szybko zrobić kotlety, do których najlepiej użyć pozostałej z obiadu kaszy pęczak.

Składniki:
– 1 puszka ciecierzycy (lub 1 szklanka ugotowanej),
– ok 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak,
– 3 nieduże liście jarmużu,
– 1 cebula,
– 1 ząbek czosnku,
– 2 duże łyżki mielonego siemienia lnianego,
– sól, pieprz,
– olej.

Wykonanie:

Umyć jarmuż, oderwać grubą łodygę, obrać cebulę i czosnek, odsączyć ciecierzycę. Używając wyciskarki (w moim przypadku SANA) z nałożonym wkładem pełnym do mielenia przeciskamy na przemian ciecierzycę, kaszę, jarmuż, cebulę i czosnek. Dodajemy siemię lniane, masę mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy nieduże kotlety, możemy je obtoczyć w bułce tartej, ale nie jest to konieczne, smażymy z obu stron do zbrązowienia.
Możemy oczywiście użyć maszynki do mielenia 🙂
IMG_8709
IMG_8712
IMG_8713
IMG_87331

Smacznego!!!

print
Previous Spring rollsy
Next Pikantny sok z cytrusów

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *