Prosty czekoladowy bananowiec


Robię co jakiś czas ciasto z bananami tzw. chlebek bananowy, są różne wersje i różne dodatki, mnie smakuje czekoladowy z suszonymi owocami i nerkowcami, bez dodatku cukru. Bardzo proste w wykonaniu i pyszne w smaku.

Składniki:

– 2 szklanki mąki pszennej (może być razowa),
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
– 2 łyżki kakao lub karobu,
– garść suszonych owoców (użyłam rodzynków, czereśni, jabłka),
– garść pokrojonych nerkowców,
– 4 bardzo dojrzałe banany,
– 1/3 szklanki oleju,
– 1/4 szklanki wody.

Wykonanie:

Banany zmielić blenderem na gładko. W misce wymieszać suche składniki, dodać bananowy płyn, olej, wodę, wymieszać dokładnie łyżką (masa jest dosyć płynna). Wlać ciasto do formy (jeśli jest blaszana trzeba ją wysmarować olejem i wysypać manna lub bułką tartą), piec w rozgrzanym do ok 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut. Mnie zawsze to ciasto pęka, ale smaku mu to nie ujmuje 😉

 3300
3301

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Wegański makaron z serem (macaroni & chesse)
Next "Nie" udane kotlety, czyli jak porażkę zamienić w sukces

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *