Wegański makaron z serem (macaroni & chesse)


Potrawa którą kochają chyba wszyscy amerykanie 😉 ja jadłam ją pierwszy raz i też mi zasmakowała, wegańska wersja 🙂

Bardzo prosty do zrobienia wegański makron z serem – wystarczy ugotować makaron i zrobić sos serowy.

Składniki (na 4 porcje):

– makaron drobne kolanka (ok 300 g),
– 2 bardzo duże ziemniaki (lub więcej małych),
– kawałek dyni, taki żeby było jej po obraniu mniej więcej tyle ile ziemniaków,
– 1 – 2 łyżeczki płatków drożdżowych,
– 2 łyżki płatków owsianych,
– 1 – 2 łyżki sosu sojowego,
– 1 łyżka soku z cytryny,
– sól, pieprz do smaku, ew. czosnek suszony,
– 1/2 szklanki wody z gotowania ziemniaków

Wykonanie:

Ugotuj razem obrane i pokrojone w niedużą kostkę warzywa, (szybciej się ugotują), ostudź je. W tym czasie ugotuj makaron. Miękki (nie rozgotowany) przecedź zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Do kielicha blendera włóż ziemniaki, dynię, płatki owsiane, drożdżowe, wodę i wszystkie dodatki, zblenduj wszystko na gładko. Spróbuj czy smak Ci odpowiada, ew. dopraw. Ja miksowałam tak długo, że sos zrobił się ciepły. Makaron wymieszaj z sosem, danie powinno być wystarczająco ciepłe, ale jeśli chcesz to możesz jeszcze podgrzać całość, lub np zapiec w foremce. Najlepiej zjedz od razu całość, bo sos gęstnieje i po podgrzaniu nie jest już tak płynny.

wegański makaron z serem
wegański makaron z serem

3297

Smacznego!!!

Jeśli brakuje Ci sera i szukasz zdrowych zamienników, spróbuj też tego z fasoli:

Wegański ser z fasoli – bezglutenowy, bez orzechów i tłuszczu

Zapisz

Drukuj
Previous Tofucznica z boczniakami
Next Prosty czekoladowy bananowiec

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.