Serek do smarowania z migdałów


Szukałam ostatnio w internecie jakiejś ciekawej pasty z migdałami, znalazłam inspirację na blogu „Śmierć kanapkom”, wyszedł mi wspaniały serek (pasta) do smarowania 🙂

Składniki:

– 1/3 szklanki migdałów,

– 4 – 5 łyżek słonecznika (miałam go
w postaci pasty której użyłam do
zaprawienia sosu, w skład której
wchodził słonecznik, odrobina wody i mąka ziemniaczana),
– 3 czubate łyżki płatków drożdżowych,
– 1 – 2 łyżki soku z cytryny,
– 2- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
– sól, pieprz, papryka wędzona (ok 1/3 łyżeczki),
– 1/2 szklanki gorącej wody,
– 1/2 szklanki zimnej wody,
– opcjonalnie 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
– gorąca woda do zblanszowania migdałów.

Migdały blanszujemy, obieramy ze skórki. Najlepiej byłoby odłożyć je na chwilę po tym w ciepłe miejsce (np kaloryfer), będą się łatwiej mieliły.
Migdały mielimy na proszek w młynku, słonecznika (o ile mamy całe ziarno a nie już zmielonego) płuczemy i również mielimy w młynku (lub miksujemy z odrobiną wody w blenderze – najlepsza jest przystawka do żyrafy).
Mieszamy słonecznik i migdały, dodajemy do nich gorącą wodę, mieszamy, dodajemy zimną wodę, mąkę ziemniaczaną, płatki drożdżowe, sok z cytryny, trochę soli, pieprzu i paprykę wędzoną, wszystko razem miksujemy na gładką, napowietrzoną masę.
Przekładamy do garnka, podgrzewamy do zagotowania cały czas mieszając i gotujemy jeszcze minutę (mnie wydawało się najpierw że pasta jest za rzadka (zanim zaczęłam gotować), ale później okazało się że bardzo ładnie się ściągnęła. Odstawiamy ją do wystygnięcia (możemy ją jeszcze ubić lub zmiksować żeby była bardziej puszysta).
Ciężko jest zrobić takiej paście ciekawe zdjęcie 😉 ale smak jest rewelacyjny 🙂

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Placki gryczano - ziemniaczane z sosem boczniakowo - musztardowym
Next Krokiety z soczewicą

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *