Placki gryczano – ziemniaczane z sosem boczniakowo – musztardowym


Pyszne, chrupiące placki z musztardowym sosem.

Składniki na sos:

– 250 g boczniaków,
– 3 duże pieczarki,
– 1 cebula,
– 2 – 3 łyżki siemienia lnianego,
– 1 łyżka musztardy np kremskiej,
– 1 łyżeczka gorczycy,
– sól, pieprz,
– olej.

Wykonanie:

Grzyby umyć, boczniakom odciąć ogonki, pociąć kapelusze na dosyć duże kostki, pieczarki pokroić na małe ćwiartki, cebulę w półplastry.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę, lekko ją posolić, dodać do niej grzyby, chwilę razem smażyć, podlać wodą, tak by zakryła grzyby, dodać musztardę, gorczycę, przyprawić do smaku. Gdy już grzyby będą miękkie wsypać siemię lniane i gotować na małym ogniu, aż siemię zagęści sos, w razie potrzeby można dodać siemienia.

Składniki na placki:

– 1 szklanka kaszy gryczanej palonej (suchej),
– 4 średnie ziemniaki,
– cebula,
– 3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
– 2 łyżki siemienia lnianego,
– sól, pieprz, sos sojowy, pieprz ziołowy, majeranek,
– 3 łyżki natki pietruszki,
– olej.

Wykonanie:

Ugotować kaszę gryczaną, ostudzić. Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce, cebulę drobno posiekać. Wymieszać kaszę z ziemniakami, cebulą, dodać siemię lniane, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić, dodać mąkę ziemniaczaną. Masę dobrze wymieszać. Smażyć cienkie placki na rozgrzanym oleju (można formować płaskie placki w ręku lub nakładać łyżką) na złoty kolor. Odsączyć placki na papierze ręcznikowym, Na talerzu polać sosem.

Przepyszne placki, a z sosem są jeszcze lepsze 🙂 Polecam!

 

 

 Smacznego!!!

print
Previous Ryż basmati z orzeszkami ziemnymi i rozmarynem
Next Serek do smarowania z migdałów

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *