Krokiety z soczewicą

Dzisiaj tylko pomysł na nadzienie do naleśników/krokietów.

Ostatnio usmażyłam pyszne wegańskie naleśniki z mieszanki mąk białej i pełnoziarnistej (może być 2 do 1), mielonych na mąkę płatków owsianych (3 części mąk, 1 część płatków), odrobiny mąki ziemniaczanej, sól, papryka słodka, kurkuma, mleko roślinne, woda, olej. Miksujemy wszystko do konsystencji śmietany i smażymy naleśniki.

Farsz:

– soczewica zielona (najlepiej ugotowana wcześniej),
– por,
– pieczarki (miałam całkiem sporo startych na grubej tarce, powiedzmy pół na pół w stosunku do soczewicy, lub więcej),
– kilka łyżek kaszy manny,
– przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy i inne ulubione,
– olej.

Wykonanie:

Por pokroić na drobne kawałki, pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Podsmażyć pora na oleju, aż zacznie robić się miękki, dodać do niego pieczarki, osolić, żeby puściły wodę. Dusić razem, tak żeby zmiękły, pod koniec dodać soczewicę (z mojej nie wygotowała się do końca woda a była już miękka, więc wlałam razem z wodą). Jeśli masa jest rzadka dodajcie do niej kaszę mannę błyskawiczną i dalej przez kilka minut potrzymajcie na ogniu. Można również część farszu zmielić blenderem, żeby się bardziej kleił (ja tak zrobiłam). Masę doprawić do smaku.

Rozsmarowywać masę na naleśniku, zawijać w rulonik i kroić na małe krokiety, lub nałożyć nadzienie na środek naleśnika i zawinąć go w kopertę.

Wymieszać w miseczce odrobinę mąki z wodą (będzie to stanowiło 1 część panierki) na dosyć gęstą papkę, w drugą miskę wsypać bułkę tartą.
Obtaczamy krokiety najpierw w mące później w bułce tartej (można podwójnie) smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

 Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 690

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *