Surówka z buraka ze słonecznikiem


 

 

 

Surówka z buraka ze słonecznikiem będzie pysznym dodatkiem do obiadu, słodkie buraki znakomicie współgrają z prażonym słonecznikiem.

 

 

 

Podstawą są pyszne, słodkie podłużne buraki, możesz je ugotować obrane ze skórki a na bazie wody zrobić barszcz lub ugotować w skórce albo upiec.

Składniki:

  • 4 długie buraki,
  • 1/2 szklanki słonecznika,
  • 1 cebula,
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego lub z białych winogron,
  • olej ryżowy,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Ugotowane lub upieczone  i ostudzone buraki bez skóry zetrzyj na grubej tarce Cebulę pokrój w kostkę (nie musi być bardzo drobna). Na patelni podpraż słonecznik tak by zaczął ładnie pachnieć i by się zrumienił (ale nie spalił), wsyp słonecznik do buraków. Na tą samą patelnię wlej trochę oleju i usmaż na niej cebulę tak by się zeszkliła i zmiękła, podczas smażenia posyp ją odrobiną soli.

Wymieszaj z burakami słonecznik, cebulę, dodaj ocet, sól i pieprz. Wymieszaj składniki, spróbuj i ew. przypraw jeszcze do smaku. Dobrze by sałatka była trochę pieprzna i lekko kwaśna, ale dostosuj ilośc przypraw do swojego gustu. Możesz dodać również do niej natkę pietruszki lub szczypiorek.

Surówkę z buraka ze słonecznikiem możesz jeść na zimno lub  podsmażyć i zjeść na ciepło.

Surówka z buraka ze słonecznikiem
Surówka z buraka ze słonecznikiem
Surówka z buraka ze słonecznikiem
Surówka z buraka ze słonecznikiem

Smacznego!!!

Drukuj

Previous Leczo postne i zupa krem z cukinii
Next Ryż z groszkiem, kiszoną cytryną i tempehem

2 komentarze

  1. 10 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    ale apetyczna:)

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *