Surówka z buraka ze słonecznikiem będzie pysznym dodatkiem do obiadu, słodkie buraki znakomicie współgrają z prażonym słonecznikiem.
Podstawą są pyszne, słodkie podłużne buraki, możesz je ugotować obrane ze skórki a na bazie wody zrobić barszcz lub ugotować w skórce albo upiec.
Składniki:
- 4 długie buraki,
- 1/2 szklanki słonecznika,
- 1 cebula,
- 1-2 łyżeczki octu jabłkowego lub z białych winogron,
- olej ryżowy,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Ugotowane lub upieczone i ostudzone buraki bez skóry zetrzyj na grubej tarce Cebulę pokrój w kostkę (nie musi być bardzo drobna). Na patelni podpraż słonecznik tak by zaczął ładnie pachnieć i by się zrumienił (ale nie spalił), wsyp słonecznik do buraków. Na tą samą patelnię wlej trochę oleju i usmaż na niej cebulę tak by się zeszkliła i zmiękła, podczas smażenia posyp ją odrobiną soli.
Wymieszaj z burakami słonecznik, cebulę, dodaj ocet, sól i pieprz. Wymieszaj składniki, spróbuj i ew. przypraw jeszcze do smaku. Dobrze by sałatka była trochę pieprzna i lekko kwaśna, ale dostosuj ilośc przypraw do swojego gustu. Możesz dodać również do niej natkę pietruszki lub szczypiorek.
Surówkę z buraka ze słonecznikiem możesz jeść na zimno lub podsmażyć i zjeść na ciepło.
Smacznego!!!
ale apetyczna:)
I prosta do tego, dziękuję 🙂