Ryż z groszkiem, kiszoną cytryną i tempehem


 

 

Ryż z groszkiem, kiszoną cytryną i tempehem nie potrzebuje wielu składników oprócz tych wymienionych a jest bardzo ciekawy w smaku dzięki kiszonej cytrynie.

 

 

 

 

Kiszoną cytrynę można zrobić w domu trzeba na nie jednak poczekać trochę czasu, ale można tez je kupić w orientalnych sklepach. Warto ich poszukać i mieć w domu. Już kawałek niesamowicie podkręca smak potraw a tak jak inne kiszonki mogą stać przez długi czas.

 

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu,
  • mała cebula,
  •  1/2 lub cała kiszona cytryna,
  • 1/4 opakowania tempehu,
  • 3/4 szklanki mrożonego groszku,
  • kilka łyżek oleju,
  • sól, pieprz do smaku,
  • gorąca woda.

 

Wykonanie:

Zacznij od wypłukania ryżu, tak by woda z płukania była przeźroczysta. Obierz cebulę i pokrój ją w ćwierć plasterki. Rozgrzej na patelni kilka łyżek oleju, wrzuć na niego cebulę i ryż, chwilę razem podsmażaj mieszając co jakiś czas, tak by ryż się nie przypalił.

Kiszoną cytrynę (razem ze skórą) pokrój na mniejsze kawałki, dodaj ją do ryżu. Gdy ryż zrobi się szklisty zalej go gorącą wodą. Nie sól, bo cytryna jest słona. Tempeh pokrój na nieduże kawałki i dorzuć na patelnię. Co jakiś czas mieszaj zawartość patelni i dodawaj gorącej wody gdy już wyparuje. W momencie gdy ryż już jest prawie miękki dorzuć na patelnię groszek i ciągle mieszając i dolewając wody duś całość tak długo, aż ryż będzie miękki i cała woda odparuje.

Spróbuj czy danie jest słone i dopraw je do smaku pieprzem i solą.

Ryż z groszkiem, kiszoną cytryną i tempehem możesz zjeść od razu lub zabrać do pracy.

Ryż z groszkiem, kiszoną cytryną i tempehem
Ryż z groszkiem, kiszoną cytryną i tempehem

Smacznego!!!

print
Previous Surówka z buraka ze słonecznikiem
Next Kakaowy krem kokosowy

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *