Surówka zielona z czerwonym akcentem

Idealnie pasuje do kotletów z selera 🙂 i jest równie prosta i pyszna jak one.

Składniki:

– kilka liści sałaty lodowej,
– kilka liści sałaty masłowej,
– 1 nieduży ogórek wężowy,
– 4-5 rzodkiewek,
– 1 cebulka ze szczypiorkiem,
– 1 łodyga selera naciowego,
– garść czarnych oliwek,
– kilka cebulek konserwowych,
– sól, pieprz,
– ocet ryżowy lub jabłkowy,
– olej.

Wykonanie:

Warzywa umyć, sałatę porwać na drobne kawałki, wysuszyć, ogórka obrać i pokroić razem z rzodkiewką w cienkie plasterki (ja kroiłam obieraczką do warzyw), oliwki pokroić na pół, selera naciowego również pokroić w plastry. Cebulkę ze szczypiorkiem drobno pokroić.
Wymieszać warzywa w misce (konserwową cebulę również), przyprawić solą i pieprzem, pokropić delikatnie octem i polać olejem (nie za dużo).

 

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *