Szybki, pyszny i zdrowy obiad.

Składniki (dla 2 osób):

– 6 ziemniaków (nie ogromnych, tylko normalnych 😉 ),
– 3 małe marchewki,
– 1 cukinia,
– 1 cebula,
– kawałek dyni (użyłam oczywiście zamrożonej, wcześniej trochę odmrażając),
– 4 -6 rzodkiewek,
– 3-4 ząbki czosnku,
– sól, pieprz, tymianek, papryka słodka i inne ulubione przyprawy,
– olej.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do ok 180 stopni. Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w grubą kostkę (ja kroję wzdłuż na pół i później na 3 kawałki), marchewkę i cukinię w skośne plastry grubości ok 1 cm, rzodkiewki pokroić w ćwiartki, cebulę w grube piórka – dynie miałam w kawałkach więc tylko niektóre pokroiłam na mniejsze części. –
Warzywa wymieszać na blasze, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, przyprawić, polać olejem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do miękkości (ok 30 – 40 minut), podczas pieczenia można warzywa przemieszać.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *