Szybki dżem z kiwi i banana

Najpyszniejszy ekspresowy dżem 🙂 Niestety pomarańczowy chociaż bardzo dobry przegrał 😉

Składniki (na 0,5 l):

– 7 szt. kiwi (najlepiej miękkiego),
– 1 banan,
– 3 – 4 łyżki cukru,
– garść rodzynek (najlepsze duże jasne),
– 1 pełna łyżeczka agar-agar (można spróbować z mąką ziemniaczaną)

Wykonanie:

Umyć i obrać owoce, pokroić je na mniejsze kawałki i lekko je zblendować (ale nie na mus), gotować przez kilka minut, dodać pokrojone na mniejsze kawałki rodzynki i cukier do smaku. Agar rozmieszać w odrobinie wody, dodać do gotującego się dżemu, dobrze wymieszać, gotować na małym ogniu jeszcze przez min. 2 minuty. Gorący dżem przełożyć do słoika, odstawić do ostygnięcia.

Uwaga: uzależnia 🙂 ma wspaniały zapach i smak!

3146

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

2 komentarze

  1. Pysznie się zapowiada.
    Uwielbiam dżemy ale albo są drogie albo połowa składu to cukier.
    Myślę, że dość szybko wykorzystam ten przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *