Najpyszniejszy ekspresowy dżem 🙂 Niestety pomarańczowy chociaż bardzo dobry przegrał 😉
Składniki (na 0,5 l):
– 7 szt. kiwi (najlepiej miękkiego),
– 1 banan,
– 3 – 4 łyżki cukru,
– garść rodzynek (najlepsze duże jasne),
– 1 pełna łyżeczka agar-agar (można spróbować z mąką ziemniaczaną)
Wykonanie:
Umyć i obrać owoce, pokroić je na mniejsze kawałki i lekko je zblendować (ale nie na mus), gotować przez kilka minut, dodać pokrojone na mniejsze kawałki rodzynki i cukier do smaku. Agar rozmieszać w odrobinie wody, dodać do gotującego się dżemu, dobrze wymieszać, gotować na małym ogniu jeszcze przez min. 2 minuty. Gorący dżem przełożyć do słoika, odstawić do ostygnięcia.
Uwaga: uzależnia 🙂 ma wspaniały zapach i smak!
Smacznego!!!
Pysznie się zapowiada.
Uwielbiam dżemy ale albo są drogie albo połowa składu to cukier.
Myślę, że dość szybko wykorzystam ten przepis.
Wykorzystuj dopóki jest kiwi 😉