Szybki jedwabisty “jogurt” czekoladowy

Wam też się zdarzają nagłe napady na coś słodkiego? My właśnie taki przed chwilą mieliśmy, udało mi się zaradzić w szybki sposób zachciance 🙂
Deser bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i pyszny 🙂

Składniki (2 szklanki):

– tofu jedwabiste miękkie (silken tofu), opakowanie 340 g,
– 1/4 szklanki soku pomarańczowego (wyciśniętego z pomarańczy),
– 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady.

Wykonanie:

Tofu zmiksować blenderem z sokiem pomarańczowym. Czekoladę pokruszyć, włożyć do miski metalowej, postawić na garnku z wodą, postawić na kuchence (czekolada się rozpuści pod wpływem gorącej pary). Z chwilą gdy czekolada będzie płynna wlewamy ją od razu do tofu i miksujemy lub mieszamy (trzeba to zrobić od razu żeby czekolada nie zastygła). Przelewamy do szklaneczek.
“Jogurt” jest pyszny, słodko-kwaśny, jedwabisty. Po prostu poezja smaku 🙂

Można zrobić rzadszy, dodając więcej soku pomarańczowego, albo z kawałkami czekolady (straciatella) lub orzechów.

 

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *