Miałam wstawić przepis na pyszny ryż basmati, ale musi poczekać bo na gorąco chciałam napisać o wspaniałej, zdrowej kaszy jaglanej z równie zdrowym i pysznym jarmużem. Dodatkowym atutem dania jest jego prostota 🙂
Składniki:
– 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej,
– 250 g liści jarmużu,
– ok 1/2 łyżeczki kurkumy,
– 2 ząbki czosnku,
– sól, pieprz, ew. sos sojowy,
– olej (ja używam rzepakowego nierafinowanego, tłoczonego na zimno).
Wykonanie:
Kaszę jaglaną zalewamy wodą i odstawiamy. Jarmuż porządnie płuczemy (możemy też trochę namoczyć żeby pozbyć się piasku), wycinamy z jarmużu zgrubiałą łodyżkę (ja zostawiam tylko pokarbowane boki), kroimy na mniejsze kawałki (ale nie szatkujemy na drobno). Wrzucamy go do wody, dodajemy pokrojony 1 ząbek czosnku, gotujemy aż będzie miękki, ale nie będzie się rozlatywał (tak żeby nam smakował), pod koniec trochę solimy. Gdy gotuje się jarmuż, płuczemy porządnie kaszę jaglaną (kilka razy w zimnej wodzie (lub przez sitko), zalewamy świeżą wodą (ja wlewam na oko, ale ok 2 razy więcej niż kaszy), dodajemy kurkumę. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, po kilku minutach odkrywamy i gotujemy aż wygotuje się woda (kasza jaglana gotuje się szybko). Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy odciśnięty na sitku jarmuż, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i kaszę. Mieszamy, żeby się dobrze połączyły, przyprawiamy do smaku. Zjadamy 🙂
Smacznego!!!
No Comment