Tarta z bananami, karmelem i czekoladą

Tarty bez pieczenia mają wzięcie, są łatwe do zrobienia, efektowne no i oczywiście pyszne!

Składniki:

karmel:

  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 puszka mleka kokosowego

spód:

  • 150 g orzechów ziemnych niesolonych,
  • 120 g daktyli świeżych bez pestek,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego,

wierzch:

  • 150 g orzechów ziemnych,
  • tabliczka 100 g gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki mleka kokosowego (stałej części)

dodatkowo:

  • 1 duży banan,
  • owoce do dekoracji np figi i kiwi, pomarańcze

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu, najlepiej w malakserze, wrzucamy do niego najpierw orzechy, mielimy je jak najdrobniej (ale nie przejmujcie się jak zostaną większe kawałki). Dodajemy kakao, daktyle bez pestek oraz olej kokosowy mielimy do uzyskania kleistej zwartej masy. Formę do tart wykładamy folią spozywczą tak by później bez problemu wyjąć tartę i na niej dokładnie wyklejamy masą robiąc z niej również niski brzeg (ok 1 cm). Formę możemy wstawić do lodówki, w tym czasie przygotowujemy karmel, do garnka wlewamy mleko kokosowe (moje było ścięte), dodajemy cukier brązowy i gotujemy ok 20 minut na dużym ogniu co jakiś czas mieszając. Nie przejmujcie się że jest rzadki, tak wygląda podczas gotowania, ponieważ bardzo wrze, wylejcie trochę na talerzyk i sprawdźcie czy jest lepki i gęsty, jeśli tak wyłączcie karmel. Pokrójcie banana w plastry, ta spodzie ułóżcie banany i wylejcie na nie karmel. Można to też zrobić odwrotnie, najpierw karmel a później banany. Na koniec przygotowujemy czekoladę na wierzch, można to zrobić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Jeśli w kąpieli trzeba w garnku zagotować wodę, ustawić na nim miskę (byle nie plastikową), wrzucić czekoladę, poczekać aż się rozpuści, dodać mleko kokosowe i dobrze wymieszać, aż się połączą.
Czekoladę ostrożnie wylewamy na karmel i delikatnie rozprowadzamy. Układamy na wierzchu plastry świeżych umytych fig i np kiwi, można też figę przekroić na 4 części ale tak by się jeszcze trzymała i ułożyć ją na środku.

Tartę odkładamy do lodówki najlepiej na noc do stężenia.

IMG_0792

IMG_0805

 

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *