Miodek bananowy

Coś dla wielbicieli bananów i miodu oraz dla tych którzy miodu nie jedzą (wegan) lub nie mogą. Trzeba też mieć trochę cierpliwości i czasu żeby przygotować ten bananowy specjał. Wynagradza nam to smak słodki, bananowy, z nutą cytrynową i limonkową. Po prostu pyszny! Wychodzi go niewiele z pojedynczej porcji, dlatego lepiej zróbcie od razu podwójną 🙂

Składniki:

  • 6 dużych dojrzałych bananów,
  • 200 g cukru,
  • 1 cytryna,
  • 1 limonka.

Wykonanie:

Banany obrać, pokroić w nieduże kawałki, zalać wodą trochę ponad poziom bananów, dodać sok z cytryny, gotować ciągle mieszając aż banany się rozpadną. Najlepiej jest to zrobić w szerokim garnku z grubym dnem. Ugotowaną masę trzeba przetrzeć przez sito, tak by była gładka (być może pozostanie odrobina gęstej masy zużyjcie ją wtedy do koktajlu). Włóżcie ją znów do garnka, dodajcie cukier, startą skórkę z limonki oraz sok z niej. Gotujcie ciągle mieszając (bardzo szybko się przypala), do momentu aż będzie na tyle gęsta, że nie będzie spływała z łyżki (trwa to kilkadziesiąt minut). Gorącą gęstą masę musimy od razu przełożyć do słoika ponieważ bardzo szybko zastyga, słoik odwracamy i zostawiamy do ostygnięcia. Nie trzeba go pasteryzować, po ostygnięciu włóżcie go do lodówki. Uwierzcie, że zjecie go bardzo szybko, jest aromatyczny i pyszny, ma gęstą dosyć sztywną konsystencję.

IMG_0787
IMG_0779

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *